Покрети главом могу бити потпора вербалној комуникацији, али могу је и заменити у одређеним ситуацијама (нпр. када зовемо некога). Такође, нагињањем главе у страну можемо наговестити некоме да га слушамо, а климањем му дајемо знак да треба да настави да прича. Разлике у покретима главе између мушкараца и жена су јако уочљиве.

Најизражајнији невербални комуникациони знакови су покрети тела. Према речима Мајкла Аргајла, гестикулација служи за илустровање, изражавање обичајних знака, изражавање емоција, изражавање личности и употпуњавање религијских ритуала.

Волан Фризен је гестове поделио у пет категорија, у које се убрајају:

1) амблеми: покрети који замењују речи
2) регулатори: покрети који регулишу комунукацију између говорника и слушаоца
3) илустратори: покрети који прате речи
4) адаптери: покрети којима несвесно одајемо емоције
5) показивачи афеката: покрети којима директније изражавамо емоције

Дакле, својим телом можемо исказати различита осећања, особине и ставове. Тако ћемо у стању безнађа слегнути раменима, а исправићемо их у знак поноса.

Поред тога, научна истраживања су показала да особа која тупка стопалима најчешће покушава да сакрије свој став или мишљење, али јој то не полази за руком. Са друге стране грчење стопала, одаје напетост и несигурност исте.

Такође, када желимо оставити леп утисак на особу која нам се допада, очи ће нам бити мање надувене, мишићи затегнутији, а доња вилица опуштенија. Жене ће се играти косом, док ће мушкарци затезати кравату, додиривати уво или нос или, пак, чинити исто као жене. Мушкарци би требало да се забрину уколико жена која им се свиђа повуче сукњу на доле, јер овај гест представља знак одбијања.

Међутим, неоспорна је чињенца да је став најпоузданији индикатор за испитивање сигурности. На основу држања особе можемо утврдити каквог темперамента, расположења, као и каква је њена личност.

Немогуће је „прочитати“ нечије мисли на основу начина на који седи, лежи или стоји, али је могуће сазнати доста о тренутном стању свести тог појединца.

Оптимистични људи, пуни наде и самопоузадња ће стајати усправно, док ће стидљиви или депесивни људи најћешће бити погрбљени. Алберт Мехрабиан је открио да ће жене, уколико им се допада неко, када седе, заузети став отворених руку, а прекрштених уколико су незаинтересоване. Ако мушкарца привлачи нека жена, његови палчеви ће бити закачени за џепове или каиш, а песнице ће најчешће бити стегнуте.

Опуштен став, који прати нагињање у страну, као и асиметричан положај руку и ногу показује да сматрамо особу испред које стојимо себи једнаком. Такође, нагињањем ка некоме, показујемо симпатије.

Потпуно опуштање може означавати и недостатак ауторитета. Са друге стране, стегнутије држање са рукама постављеним на боковима и високо подигнуте главе и истуреног чела може означавати нашу жељу да нам се покори неко. Пренаглашено држање користе особе које желе да оставе јак утисак, стога такав став најчешће одликује глумце и политичаре. Извор је жеља за импресионираним јавним мњењем.

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

 

kultivisise.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име