Pokreti glavom mogu biti potpora verbalnoj komunikaciji, ali mogu je i zameniti u određenim situacijama (npr. kada zovemo nekoga). Takođe, naginjanjem glave u stranu možemo nagovestiti nekome da ga slušamo, a klimanjem mu dajemo znak da treba da nastavi da priča. Razlike u pokretima glave između muškaraca i žena su jako uočljive.

Najizražajniji neverbalni komunikacioni znakovi su pokreti tela. Prema rečima Majkla Argajla, gestikulacija služi za ilustrovanje, izražavanje običajnih znaka, izražavanje emocija, izražavanje ličnosti i upotpunjavanje religijskih rituala.

Volan Frizen je gestove podelio u pet kategorija, u koje se ubrajaju:

1) amblemi: pokreti koji zamenjuju reči
2) regulatori: pokreti koji regulišu komunukaciju između govornika i slušaoca
3) ilustratori: pokreti koji prate reči
4) adapteri: pokreti kojima nesvesno odajemo emocije
5) pokazivači afekata: pokreti kojima direktnije izražavamo emocije

Dakle, svojim telom možemo iskazati različita osećanja, osobine i stavove. Tako ćemo u stanju beznađa slegnuti ramenima, a ispravićemo ih u znak ponosa.

Pored toga, naučna istraživanja su pokazala da osoba koja tupka stopalima najčešće pokušava da sakrije svoj stav ili mišljenje, ali joj to ne polazi za rukom. Sa druge strane grčenje stopala, odaje napetost i nesigurnost iste.

Takođe, kada želimo ostaviti lep utisak na osobu koja nam se dopada, oči će nam biti manje naduvene, mišići zategnutiji, a donja vilica opuštenija. Žene će se igrati kosom, dok će muškarci zatezati kravatu, dodirivati uvo ili nos ili, pak, činiti isto kao žene. Muškarci bi trebalo da se zabrinu ukoliko žena koja im se sviđa povuče suknju na dole, jer ovaj gest predstavlja znak odbijanja.

Međutim, neosporna je činjenca da je stav najpouzdaniji indikator za ispitivanje sigurnosti. Na osnovu držanja osobe možemo utvrditi kakvog temperamenta, raspoloženja, kao i kakva je njena ličnost.

Nemoguće je „pročitati“ nečije misli na osnovu načina na koji sedi, leži ili stoji, ali je moguće saznati dosta o trenutnom stanju svesti tog pojedinca.

Optimistični ljudi, puni nade i samopouzadnja će stajati uspravno, dok će stidljivi ili depesivni ljudi najćešće biti pogrbljeni. Albert Mehrabian je otkrio da će žene, ukoliko im se dopada neko, kada sede, zauzeti stav otvorenih ruku, a prekrštenih ukoliko su nezainteresovane. Ako muškarca privlači neka žena, njegovi palčevi će biti zakačeni za džepove ili kaiš, a pesnice će najčešće biti stegnute.

Opušten stav, koji prati naginjanje u stranu, kao i asimetričan položaj ruku i nogu pokazuje da smatramo osobu ispred koje stojimo sebi jednakom. Takođe, naginjanjem ka nekome, pokazujemo simpatije.

Potpuno opuštanje može označavati i nedostatak autoriteta. Sa druge strane, stegnutije držanje sa rukama postavljenim na bokovima i visoko podignute glave i isturenog čela može označavati našu želju da nam se pokori neko. Prenaglašeno držanje koriste osobe koje žele da ostave jak utisak, stoga takav stav najčešće odlikuje glumce i političare. Izvor je želja za impresioniranim javnim mnjenjem.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku, preuzmite našu aplikaciju za ANDROID

 

kultivisise.rs

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime