Институт за српски језик САНУ, Друштво за српски језик и књижевност „Старо Косово“ и Дом културе Грачаница, позивају вас на промоцију зборника ученичких радова писаних на призренско-тимочком дијалекту – „Тој ти викам“, која ће се одржати у читаоници „Даринка Јеврић“ Дома културе Грачаница, у недељу 11. септембра 2022. у 17 часова.

Зборник ученичких радова који су уредиле проф. др Софија Милорадовић и Душанка Илић, настао је на основу конкурса који је расписало Друштво за српски језик и књижевност „Старо Косово“ из Штрпца, а у циљу очувања народних говора на Косову и Метохији услед њихове све веће вишеструке угрожености како од стигматизације његових говорника, па до утицаја већинског албанског језика којим су ови говори потиснути.

„Када се наше Друштво окупило и када смо разговарали о изазовима пред којима се свакодневно налазе наставници и ученици српског језика, већина чланова је приметила да се ученици с нашег подручја много лакше и лепше изражавају кад год су у прилици да говоре својим дијалектом. Због тога смо одлучили да им дамо прилику да покажу шта знају тако што ћемо организовати једно такмичење. Дуго смо размишљали на коју тему би могли да пишу и када смо се коначно договорили, одлучили смо да то буде реченица коју сви доста често у разним приликама изговарају – ТОЈ ТИ ВИКАМ” – кажу у предговору уреднице зборника.

На промоцији ће говорити: проф. др Софија Милорадовић, проф. др Радивоје Младеновић, проф. Душанка Илић, председник Друштва, мср Емилија Реџић Мирковић и проф. Марко Јовановић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име