У време трајања злочиначког Погрома (Рације), отпочете у јануару 1942. године, од Чуруга, преко Жабља и осталих села Шајкашке, па до Србобрана, Новог Сада и Бечеја, лишени су животâ многи православни Срби, припадници јеврејског и ромског народа, као и, у појединачним случајевима, припадници других националних мањина. Негујући културу сећања на невино пострадале у овом монструозном злочину, а и због наше обавезе да пред злочинима не ћутимо, у реализацији Радио-Беседе припремљен је серијал о Погрому у Бачкој 1942. године.

Прва, уводна емисија серијала посвећена је положају Срба и других мањинâ у Угарској у другој половини  19. и почетком 20. века. На крају Првог светског рата између земаља Антанте и Мађарске закључен је Тријанонски споразум, чије су одредбе увод у политику ревизионизма, а тиме и догађаје у Другом светском рату. О овом значајном питању говорио је  професор др Горан Васин, ванредни професор на Одсеку за историју Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду.

У другом делу емисије историчар др Милан Мицић, генерални секретар Матице српске, говорио је о међуратном периоду у Српској Војводини,  која је у највећој мери предмет колонизације и насељавања оптаната после Великог рата.

Аутор емисије: Нада Вижлина Радељић

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име