На дан прослављања иконе Пресвете Богородице Страдалне, 26. августа 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ хвостански и изабрани Епископ западноевропски г. Јустин служио је свету архијерејску Литургију у цркви Светог Симеона Мироточивог на Новом Београду.

Епископу Јустину саслуживao je Архимандрит Данило, директор Патријаршијске управне канцеларије и свештенство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

Говорећи о икони Пресвете Богородице Страдалне, Епископ Јустин је рекао да се на њој изображавају два анђела који у рукама држе симболе Христовог страдања са Голготе, клинце и копља и додао да икона потиче из Русије из 16. века. Она је једна од многих које постоје у православном свету.

У наставку своје беседе, Преосвећени Епископ је рекао да ми сви када некога или нешто волимо очекујемо да нам се љубав узврати. То је људски. Али, оно што је надљудски, што је божанско, што је клица савршене љубави, јесте оно што је Христос показао на крсту, када је пружио љубав онима који су га распињали, пљували и презрели. На ту љубав смо ми позвани, управо љубав крстоваскрсну, љубав жртвену. Љубав је темељ, љубав су зидови, љубав је кров, љубав је све у свему. И то је Христос дошао да нас научи, да волимо Бога, себе и ближњега свога.

Епископ Јустин је истакао да је Христос сам дошао на ову земљу и рекао: Идите и научите се да волите. И управо то нам показује Пресвета Богородица која је мајка, а синоним за љубав жртвену јесте мајка.

На крају свете Литургије Епископ Јустин освештао је славске дарове и преломио славски колач.

Храм

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име