Једна од кафанских дефиниција анксиозности је да си анксиозан онда када почнеш да се нервираш око проблема који се нису догодили а могли би да се догоде. Што значи да анксиозност увек обитава само у будућности. То јест да је садашњост смртоносни антидот за њу. Оно што је такође важно знати је да људи будућност обично могу сагледавати на три различита нивоа. На пример:

Хипохондри мисле да због тога што се неко може разболети, да ће се то сигурно десити баш њима…и да ће то баш бити њихова омиљена страшна болест неизлечива и болна.

Друга крајност су равнодушни који мисле да иако се неко може разболети да се то њима сигурно неће десити, јер су они посебни и једноставно су навикли од рођења да је код њих све потаман па арче здравље као да је Богом дано…и ризикују као да су Богом дани.

А еманциповани, рационални и уравнотежени здраво забринути и одмерени мисле да баш због тога што се неко може разболети да је оно што је до њих да се тај неповољни исход превенира на све могуће начине доступне и познате у 2019-тој од паљења свеће до магнетне резонанце па живе здраво и одговорно уздржавају се од фактора ризика колико год их било тешко одбит и баве се превенцијом повинују се оној досадној сентенци из школе „боље спречити него лечити“ и живе у складу са својим сопственим смислом и уживају у томе што су игром случаја тренутно здрави и јако се труде да ту врашку привилегију сачувају и одбране…од неумитних година.

Највећа мука са анксиозношћу је што се 90 % ствари којих се плашимо никад ни не догоди. Али зато она својим снажним и упорним пипцима може истиснути 90 % радости из садашњости. Стога. Одговоран, умерен и уравнотежен живот у садашњости фокусиран на дугорочни хедонизам и еманципован и рационалан однос према здрављу док га још увек имамо су необично важне ставке у нези себе.

А нега себе је императив.

Уколико волите да будете срећни.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име