Установљујући брак (1 Мој 1:28), Бог није исти замислио као заједницу засновану на жељама, преференцама или захтјевима једног или другог супружника, већ на јасним уредбама. Логично, да би неко имао благословен и сретан брак треба да се држи тих уредби. Држање тих уредвби се очитује, с једне стране у односу супружника једног према другоме, а са друге у односу супружника према самој институцији брака. Оно што треба запазити је да и једним и другим односом супружници у ствари испољавају свој однос према Богу по чијем лику и обличју су створени, који је институцију брака на тачно одређен начин устројио, и који тражи да оно што је Он устројио ми поштујемо и држимо (1 Јов 3:23-24; 4:20-21; 5:3). Није тешко уочити да је Господ устројио брак да би помогао супружницима да, ослањајући се један на другог, приведу сами себе и један другога у Царство Божије. Наиме, као што Христос, Глава Цркве, води Цркву – своју Невјесту себи, тако и муж, глава домаће цркве, води себе и своју невјесту Христу (Еф 5:25-27а). Он води а она му у том подвигу и на том путу помаже (1 Мој 2:18).

Ђакон Ненад Вујасиновић: МУШКО-ЖЕНСКИ ОДНОСИ – Исконска љепота жене

Бунећи се против институције брака као такве каквом је Бог установио и благословио, савремена жена се тиме буни и против самог Бога и ради против свог спасења. Како онда да буде сретна? Како да се осјећа испуњена и остварена кад не испуњава улогу за коју је створена, нити остварује замисао Бога који ју је за ту улогу створио? Исто је и са мушкарцем који је саздан да буде одлучан, благ и пожртвован вођа, да води љубављу и примјером, да жену поштује и воли као самог себе (Еф 5:28) те да на тај начин буде покоран Христу. Ако тако не ради онда не испуњава вољу Божију. Тада таквог богоборца нити жена може да поштује нити он може да поштује самог себе.

Свадба у Кани Галилејској

Не треба онда да чуди што однос са таквим мужем или таквом женом не функционише како треба, те долази до тешких потреса, траума, развода и трагедија. Мушко-женски односи су креирани да функционишу на одређени начин и – попут било којег система који се не користи и не одржава на начин на који је то креатор осмислио – прије или касније долази до низа  поремећаја који резултирају преоптерећењем, које временом доводи до деформације (тј. изопачења) и лома. Кад се то деси, у браку долази до унутарњих потреса који су по правилу праћени низом душевних и духовних проблема.

У својој психотерапеутској пракси сам се освједочио да ти проблеми неријетко произилазе из погрешног виђења да наше окружење треба да се повинује нашим личним вриједностима и жељама. Такво становиште није само егоцентрично, већ је врло често базирано на нереалистичним очекивањима. Особа која живи у таквој заблуди прије или касније у судару са реалношћу доживи неугодан шамар (као што је, рецимо, криза у браку). Неке особе се отријезне, прихвате реалност и нађу начин да се адаптирају ситуацији на функционалан начин. У овом конкретном контексту то значи да схвате и прихвате своју природну улогу у браку. То представља повољан исход, јер мијењајући своју улогу у браку – у складу са новостеченим сазнањима – самим тим мијењају на боље како свој брачни однос тако и саме себе. Неке друге особе, пак, нађу склониште у свом властитом свијету, у свом властитом конструкту реалности.

Проблем настаје уколико такав сурогат реалности није усклађен са објективном реалношћу у којој особа живи, тј. са природним законима по којима су човјек и свијет створени да функционишу. За такву особу струка тада каже да (у мањој или већој мјери) није способна да води функционалан живот, те да пати од одређене психопатологије. У случају, пак, да се тако конструисан сурогат реалности систематски пројицира и намеће масама, онда то доводи до колективне психопатологије, а процес којим се то ради се назива социјални инжењеринг (или, народски речено, „систематско испирање мозга“). Но, то је већ тема за други серијал, који нас у ово наше турбулетно доба води од повампиреног паганизма, гностицизма и окултизма, преко идеологија релативизма, субјективизма и радикалног феминизма, до технократије, трансхуманизма и, коначно, отвореног сатанизма.

1 KOMENTAR

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име