Српски археолози, биоархеолози и информатичари предвођени проф. др Софијом Стефановићем реконструисали су лице древног становника Лепенског вира из чувеног гроба бр. 69.

Да ли је могуће „вратити у живот“ древне људе? Да ли је могуће комуницирати са њима? По први пут у историји, посетиоци Павиљона Србија у Дубаију могу да комуницирају са аутентичним, мобилним и прилагодљивим 3Д лицем човека са Лепенског вира који је заиста живео у праисторији и умро на обалама реке Дунав пре више од 10.000 година.

 

Српски археолози, биоархеолози и информатичари предвођени проф. др Софијом Стефановићем, уз подршку Националне платформе Србија ствара направили су научни подвиг и створили биокинетички модел, верну, „живу“ копију лица древног становника Лепенског вира из чувеног гроба бр. 69.

Први су успели да развију аналитичке процесе и уз помоћ информација скривених у костима, направили су виртуелног човека који се појавио као онај који је живео пре 10 миленијума. Археолошке реконструкције античких лица су одавно познате. Таквих примера има код нас на Виминацијуму, пише Све о археологији.

Српски научници су ову науку подигли на нови ниво. Они су спојили знање стечено проучавањем људских костију (биантропологију) са науком о ДНK и другим форензичким анализама, не само да би створили тачно, реалистично 3Д лице човека који је умро пре десет миленијума, већ да би га анимирали и довели у живот са реалним експресијама лица. Српски научници то називају Дигитална људска технологија (ДХТ).

Kо је био овај мушкарац?

Посебан вид сахрањивања, у седећем положају са са прекрштеним ногама (лотус положај), уочен је код овог мушкарца у гробу бр. 69 са Лепенског вира у периоду од 8170-7594. године пре наше ере. Овакав начин сахрањивања указује да је тако сахрањена особа имала посебан друштвени статус током живота у тој заједници.

На основу антрополошких анализа знамо да је имао око педесет година када је умро, да је био висок око 180 цм, да је имао 72 кг, али и да се доста хранио рибом. Такође, био је изузетно физички активан током живота.

Kопија лица човека који је живео пре 10.000 година показује исту мимику какву је имао ловац-сакупљач из гроба бр. 69 одржавајући МетаХуман технологију засновану на поретку поређења других топографских објеката. Синтезом података добијају се прецизне координате кретања мишића и меких ткива лица, које препознајемо као гримасе.

Достигнуће Дигиталне људске технологије означава савршен брак између археологије, науке и технологије игара.

Овај древни човек свету је био представљен 16. децембра у Дубаију, на Павиљону Србија на Светској изложби ЕXПО 2020.

 

Национална географија

2 KOMENTARA

  1. Mogli su sa DNK analizom kosti i ZUBA!!!!@ više da urade i dođu do rezultata. Zub je kao orah a pulpa može da ostane večno unutra. Forensika pravi te preglede. Nemac Dr. Forensičar, sa Facialis parezom je tu metodu stvorio, a trebalo je da urade to naši forensičari, a ne da idu u Dumm-baji. Verovatno naši ne znaju ništa o tome. Da znaju, đeneral Mladić bi odavno bio kod kuće, a ne da trune u tamnici. I još nešto: naš Srbin je imao svetle oči, visoko čelo i aristokratsko lice. Ovaj baja je sigurno iz dumm-baja. (dumm=glup na nemačkom)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име