Архиепископ Калист Вер, митрополит диоклијски и архијереј Васељенског престола, уснуо је данас, 24. августа, у Господу, саопштила је Архиепископија Тиатеире и Велике Британије.

Света Архиепископија Тиатеире и Велике Британије „са жаљењем објављује уснуће Његове Екселенције Митрополита диоклијског Калиста у среду 24. августа 2022. Запажени научник, предавач и писац, благочестиви, верни и вољени духовник, Његова Екселенција је много година служио Христу и Цркви Његовој.

Његове речи, изговорене и писане, учиниле су да Православље буде познато целом свету, а посебно његовом родном крају.

Моли се свештенство да принесе одговарајуће парастосе, а верни народ да се моли да Бог прими његову душу у своје Царство и уброји га међу праведне. Када се заврше припреме, датум сахране ће бити саопштен јавности. Нека му је вечни помен.”

Подсетимо, 14. августа су се појавили извештаји да се епископ диоклијски Калист Вер упокојио у Господу. Касније је разјашњено да је он у критичном стању.

Митрополит белгијски је путем објаве на својим налозима на друштвеним мрежама рекао о покојном јерарху: „Захваљујемо Богу за то ко је био и шта је значио за Православну Цркву широм света и за човечанство.

И ја сам био благословен што сам га упознао од детињства, када га је мој отац редовно позивао да држи предавања у Генту (Белгија). Такође сам био благословен што сам га наследио у међународном дијалогу између Православне и англиканске цркве.

Нека му је вечна успомена!“.

ИЗВОР: https://orthodoxtimes.com/metropolitan-kallistos-ware-of-diokleia-fell-asleep-in-the-lord/

ПРЕВОД: Давор Сантрач

Објављено: 24.08.2022.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име