Прва уметничка колонија у манастиру Тумане ће бити организована од 1 – 4 октобра. Чиниће је песници и сликари надахнути овом средњовековном светињом. Колонија је понела назив ”Синаитско завештање” у спомен св. Зосиме али и у спомен на мисију манастира у нашем народу која је увек била усмерена ка његовом просвећивању.

Ипак, корен речи ”култура” јесте КУЛТ а наш култ, ако можемо тако да кажемо, јесте Православно хришћанство и манастири су одвајкада били чувари тога. Све писмености, уметности и очувања народног идентитета. Управо из тог разлога назив ове колоније – Синаитско завештање – јер је заправо завештање наших манастира ИМПЕРАТИВ очувања културе нашег народа. Тумане ради управо то.

Учесници су академски сликари па и професор Мирољуб Стаменковић Команча који је вајар као и даровити песници из наше земље и региона. Овај пројекат је подржан од стране УКС-а и члан УО УКС господин Драган Мраовић ће посетити ову колонију сагледавајући на тај начин будућу сарадњу овог престижног Удружења и манастира Тумана у контексту наредних пројеката.

Након колоније, о којој ће се том приликом снимити и документарни филм, сајт Чудо ће имати ексклузивни приступ делима која су током те колоније настала.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име