Најгора демагогија уперена против Цркве у овом времену изражена је следећим коментаром  који је констатација:

– Владика треба да се бави нашим душама а не да се бави антиваксерима!

– Лекари треба да лече пацијенте а не да се баве агитацијом по медијима!

– Сва та агитација нас се је и довела у позицију да више нико никоме не верује!

По овој констатацији, Владика Јован (Ћулибрк), ”који треба да се бави нашим душама” јесте индивидуа која нема право на своје мишљење и чији посао одређује свако ко има приступ интернету. Но, није Владика једини. Такође и лекари се имају владати по кодексу полуписменог Милоја и малог Перице. Свакако и по допуштењу праведне и много начитане Милице Мице којој је све јасно и која свој суд о било чему не жели да ускрати свима онима, до чијих јавних профила  може да допре. Није да ју је ико питао али кo и да има везе. Свако је у обавези да прочита размишљање Милице Мице. Јер ако не – плаћеник је и агитатор! Није битно с ким се прича, аргументација је увек иста! Ти конкретни људи немају право, али они који немају име и који представљају неку магловиту идеју позадине, е они су по дифолту у праву јер разумеју народну збуњеност и поводљивост. Ти, којима се име не зна, суштински схватају проблеме ”малог човека” и нису се продали нити агитују. Они знају! Не лекари, и не владике – по њиховом именовању ”попови”!

Али, хајде сада да ставимо по страни хистерију антиваксера која се шири попут епидемије међу полуписменим слојем нашег народа. Истим оним којем је прихватљиво да је земља „равна плоча коју придржавају четири корњаче или осам стубова или Атлас сам! Ово није претеривање већ статистичка реалност јер по статистици 47% нашег становништва је неписмено. Међутим, нико од њих не види у томе проблем и свакако да нико од њих неће ускратити цео свет свог размишљања. Недостатак класичног образовања се надомештава неком врстом прималне лукавости јер опет тих 47% нису глупи, већ једноставно неписмени слој становништва. Онај слој који нема елементе доброг понашања али зато има наглашену потребу да своје размишљање схвати као веома битно, те да демагогијом постави ствари тако да по њима испада, да ето Владика, или попови, лекари… немају право да искажу своје мишљење али ето, они имају. Да владика, лекари и попови… нису релевантан фактор али зато полуписмени слој јесте!

Да ли схватате каква је ово замена теза и какав је ово отров који се само прелива по друштвеним мрежама и којим се оно најсветије гази и девалвира у корист властите глупости и заблуде.

По чему је полуписмени Милоје, мали Перица и Милица Мица позванији да дискутују о вакцинама, завери Бил Гејтса (који је раскринкан јер је ”испливао” интервју са њим из 1987 године када је он на питање новинара ”шта је највећи циљ Мајкрософта у наредних 30 година?” Одговорио сасвим прибрано: ”Да вакцинишем Милеву из Сурдулице!”), као и о изгледу наше планете од владике Јована Ћулибрка, др Кона (мада заиста звучи као јунак из Марвелове екипе), или било ког другог нашег интелектуалца који једноставно схвата заслугу вакцине као открића и средства због којег су милиони и милиони људи остали живи од  њеног открића до данас.

Патон је рекао: ”Лош план данас је бољи од одличног плана сутра!” А Корона није питала да ли смо били спремни за њу. Само је почела да коси и да убија. Људска раса је одговорила. Вакцина је тај одговор. Свакако, она није савршена и нико и не тврди то. Оно што се тврди и на шта се позива јесте борба и јесте опрез. Драги моји схватите, појас у колима ако га вежете, неће Вам бити ни од какве користи ако будете имали чеони судар са Сканијом при брзини од 140 км али да ли то значи да не треба да се везујемо сваки пут када седнемо за волан? Да ли је и то ”светска завера” само због тога што није савршено решење? Да ли је можда Бил Гејтс и то смислио како би био ближи остварењу ”златне милијарде”? Шта би на то рекла Милица Мица пошто владика Јован Ћулибрк није релевантан? Он се бави само нашим душама па ма шта то значило!?!?

Интелект је основни атрибут ”душе”. Квалитет по којем се разликујемо од папагаја или мачке. Тако да, по дефиницији Милице Мице, испада да Владика и те како има ингеренције да се бави едукацијом нашег народа. Што и јесте у традицији наше Цркве, а то је оно што полуписмени Милоје и Милица Мица не знају, јер то ми радимо од почетка! Па и ова слова којима пишемо јесу креација монаха Кирила и Методија – дакле Цркве.

Ми се такође разликујемо од папагаја и мачке тиме што се једини смејемо и једини плачемо. Само човек може то. Ово је време када треба да послушамо Владику и да одемо до Ковид болница а затим да ту своју сузу посветимо одбрани нашег народа од нас самих!

Мислите о томе…

 

Свештеник др Угрин Поповић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име