Митрополит Иларион, шеф Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије, заузео је став у вези са руском вакцином против коронавируса.

Конкретно, митрополит Иларион је, како су пренели руски медији, саветовао вернике да се што пре вакцинишу против COVID-19. Очигледно је мислио на вакцину Спутник В руске производње, која је 11. августа регистрована као прва вакцина против COVID-19 у свету.

Међутим, међународна медицинска заједница изразила је озбиљне резерве у погледу тога да ли вакцина може имати нежељене ефекте или уопште њену саму ефикасност пошто клиничка испитивања нису завршена.

Посебно је упадљива чињеница да је патријарх московски Кирил одбио, како је постало познато 4. септембра, да се вакцинише пре него што се заврше сва клиничка испитивања у вези са вакцином.

„Ако ме питају да ли треба да се вакцинишем или да сачекам, кажем да је боље да се вакцинишем што пре. Јер је ризик да ће вакцина имати неке нежељене ефекте минималан. (…) Познато је какве нежељене ефекте вакцина има: грозница расте, можда преко ноћи, осећају слабост, поспаност. Али све ово не може се упоредити са патњом оних који су погођени коронавирусом “, рекао је Митрополит у интервјуу за руски канал.

Осим чињенице да питање ефикасности или не ефикасности вакцине, очигледно не може да процени црквени званичник, чини се да интервенција Митрополита иде у прилог службеној линији Москве, која жели брзо ширење нове вакцине.

Према руским званичницима, у току су преговори са око 50 земаља о продаји нове вакцине, док би руска иновација у тако виталном питању за човечанство могла да побољша њен имиџ на међународном нивоу.

Данас се, упркос чињеници да се вакцинација примењује у Москви, врло мали број људи одлучило за вакцинацију.

 

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

orthodoxtimes.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име