Mitropolit Ilarion, šef Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije, zauzeo je stav u vezi sa ruskom vakcinom protiv koronavirusa.

Konkretno, mitropolit Ilarion je, kako su preneli ruski mediji, savetovao vernike da se što pre vakcinišu protiv COVID-19. Očigledno je mislio na vakcinu Sputnik V ruske proizvodnje, koja je 11. avgusta registrovana kao prva vakcina protiv COVID-19 u svetu.

Međutim, međunarodna medicinska zajednica izrazila je ozbiljne rezerve u pogledu toga da li vakcina može imati neželjene efekte ili uopšte njenu samu efikasnost pošto klinička ispitivanja nisu završena.

Posebno je upadljiva činjenica da je patrijarh moskovski Kiril odbio, kako je postalo poznato 4. septembra, da se vakciniše pre nego što se završe sva klinička ispitivanja u vezi sa vakcinom.

„Ako me pitaju da li treba da se vakcinišem ili da sačekam, kažem da je bolje da se vakcinišem što pre. Jer je rizik da će vakcina imati neke neželjene efekte minimalan. (…) Poznato je kakve neželjene efekte vakcina ima: groznica raste, možda preko noći, osećaju slabost, pospanost. Ali sve ovo ne može se uporediti sa patnjom onih koji su pogođeni koronavirusom “, rekao je Mitropolit u intervjuu za ruski kanal.

Osim činjenice da pitanje efikasnosti ili ne efikasnosti vakcine, očigledno ne može da proceni crkveni zvaničnik, čini se da intervencija Mitropolita ide u prilog službenoj liniji Moskve, koja želi brzo širenje nove vakcine.

Prema ruskim zvaničnicima, u toku su pregovori sa oko 50 zemalja o prodaji nove vakcine, dok bi ruska inovacija u tako vitalnom pitanju za čovečanstvo mogla da poboljša njen imidž na međunarodnom nivou.

Danas se, uprkos činjenici da se vakcinacija primenjuje u Moskvi, vrlo mali broj ljudi odlučilo za vakcinaciju.

 

 

 

Sa engleskog prevela Redakcija ČUDO

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku, preuzmite našu aplikaciju za ANDROID

orthodoxtimes.com

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime