Манолис Дермицакис, професор генетике са Универзитета у Женеви, јуче је на SKAI TV говорио на тему Светог Причешћа усред пандемије.

Како је експлицитно нагласио, мислећи на пооштравање мера заштите од коронавируса, које је јуче најавила грчка влада, „пре него што зауставе економске активности и затворе радна места, Свето Причешће мора да престане“.

Професор је такође рекао да није могуће затворити предузећа и истовремено наставити Свето Причешће у црквама.

„Требало је да се са тим престане пре него што разговарамо о затварању ресторана и других економских активности, јер морамо да одлучимо. Дакле, могуће је затворити мноштво предузећа, имати тако велики проблем у БДП-у, али нема флексибилности Цркве да користити пластичну кашичицу за Свето Причешће? Сматрам да је то неприхватљиво “, рекао је професор.

Предложио је да Свето Причешће треба да се врши једнократном пластичном кашиком или металном кашиком сваког верника, нешто што се, како је рекао, радило и у црквама других земаља.

Он је нагласио: „Све цркве у Европи, Америци и Немачкој су затворене. Дакле, ми смо ужасан изузетак. Ако Црква не одлучи, као што су то урадиле друге цркве широм света, да привремено промени начин причешћивања верника, било пластичном кашиком или металном кашиком сваког верника, не знам какву ће флексибилност онда она показати? Црква је показала велику флексибилност у прошлим ерама.“- карактеристично је додао.

 

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

orthodoxtimes.com

1 KOMENTAR

  1. Најпре треба рећи да цркве у на пример Немачкој нису затворене, тако да се у горе наведеном преводу некаквога чланка износе непроверене, сад већ нетачне информације и својевољна лупетања некаквога вола о Светом Причешћу. Те би добро било да редакција мало више поведе рачуна о томе шта објављује.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име