Manolis Dermicakis, profesor genetike sa Univerziteta u Ženevi, juče je na SKAI TV govorio na temu Svetog Pričešća usred pandemije.

Kako je eksplicitno naglasio, misleći na pooštravanje mera zaštite od koronavirusa, koje je juče najavila grčka vlada, „pre nego što zaustave ekonomske aktivnosti i zatvore radna mesta, Sveto Pričešće mora da prestane“.

Profesor je takođe rekao da nije moguće zatvoriti preduzeća i istovremeno nastaviti Sveto Pričešće u crkvama.

„Trebalo je da se sa tim prestane pre nego što razgovaramo o zatvaranju restorana i drugih ekonomskih aktivnosti, jer moramo da odlučimo. Dakle, moguće je zatvoriti mnoštvo preduzeća, imati tako veliki problem u BDP-u, ali nema fleksibilnosti Crkve da koristiti plastičnu kašičicu za Sveto Pričešće? Smatram da je to neprihvatljivo “, rekao je profesor.

Predložio je da Sveto Pričešće treba da se vrši jednokratnom plastičnom kašikom ili metalnom kašikom svakog vernika, nešto što se, kako je rekao, radilo i u crkvama drugih zemalja.

On je naglasio: „Sve crkve u Evropi, Americi i Nemačkoj su zatvorene. Dakle, mi smo užasan izuzetak. Ako Crkva ne odluči, kao što su to uradile druge crkve širom sveta, da privremeno promeni način pričešćivanja vernika, bilo plastičnom kašikom ili metalnom kašikom svakog vernika, ne znam kakvu će fleksibilnost onda ona pokazati? Crkva je pokazala veliku fleksibilnost u prošlim erama.“- karakteristično je dodao.

 

 

 

Sa engleskog prevela Redakcija ČUDO

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku, preuzmite našu aplikaciju za ANDROID

orthodoxtimes.com

1 KOMENTAR

  1. Najpre treba reći da crkve u na primer Nemačkoj nisu zatvorene, tako da se u gore navedenom prevodu nekakvoga članka iznose neproverene, sad već netačne informacije i svojevoljna lupetanja nekakvoga vola o Svetom Pričešću. Te bi dobro bilo da redakcija malo više povede računa o tome šta objavljuje.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime