Остварење „Света Петка – крст у пустињи“ у режији Хаџи Александра Ђуровића, после светске премијере у Москви, пред београдском публиком. Биографска драма настала по роману „Петкана“, Љиљане Хабјановић Ђуровић, доноси причу о светитељки, али и поставља универзална питања на којима почива свет.

Сниман на аутентичним локацијама у јорданској пустињи где је Света Петка живела аскетским животом, у Румунији где су њене мошти, и у Србији, остварење Света Петка – крст у пустињи доноси снажну причу о искушењима, греху и унутрашњим демонима.

 

Филм прати четири деценије животног путовања Параскеве – од младе девојке до најпоштованије светитељке.

„Ово је прича о борби у нама. Та борба се састоји из добрих, лоших ствари свакодневно и то је оно с чим ће модерни гледалац моћи да се идентификује и шта ће моћи да препозна јер је Света Петка током 40 година доживљавала све оно што ми доживљавамо сваки дан“, наглашава редитељ, Хаџи Александар Ђуровић.

Светка Петка је настала по роману Петкана, једној од најчитанијих књига Љиљане Хабјановић Ђуровић, која заједно са сином, редитељем, потписује сценарио и продукцију.

„Ја сам му предлагала да ради неки други филм, а он је хтео да то буде филм по роману Петкана. Све моје књиге су настале из љубави према оним личностима о којима сам писала и настале су из моје вере и љубави према Богу. И овај филм је настао из вере и љубави према Светој Петки“, наводи Љиљана Хабјановић Ђуровић.

„Свакако ми је била идеја да од ње направим жену од крви и меса. Жену која има своје слабости, која има право на слабости. Оно што она има, јесте страховиту веру у Бога, у промисао да је позвана у пустињу да се 40 година бори са собом и да се на крају из те пустиње врати“, каже Милена Предић која тумачи насловну улогу.

Шест година од прве верзије сценарија, филм стиже пред публику и то само биоскопску. Продуценти су тако одлучили. Света Петка – крст у пустињи је филм за велико платно.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име