Верници Српске православне цркве у Њујорку и Епархији источноамеричкој с нестрпљењем су ових дана очекивали најављени долазак патријарха српског Порфирија, али до њега на жалост није дошло, због чињенице да је Његова светост пре неколико дана тестирана позитивно на Kовид вирус.

Уместо патријарха, у Њујорку су се јуче појавили епископ канадски Митрофан, те архимандрит Никифор и протојереј ставрофор Велибор Џомић као директни изасланици патријарха.

ДОМАЋИНИ ДОЧЕKАЛИ ГОСТЕ: Делегација из Kанаде и Србије на вечери у Епархији источноамеричкој у Њујорку

 

Они ће наредних дана водити наводних финансијских малверзација у Источноамеричкој епархији СПЦ, у којој већ неколико година, са малим прекидима, букти сукоб између владике Иринеја с једне, и верника са друге стране.

Сукоб је настао пре неколико година, после паљевине храма Светог Саве у Њујорку, који се услед пожара урушио на Васкрс 2016. године. Велика већина парохијана, предвођена прошле године изабраним Одбором, који владика одбија да именује, сумњају да су људи блиски владици, којима је поверено реновирање цркве, злоупотребили новчана средства добијена од осигурања и донација, па је тако до сада, уместо првобитно планираних 3,6 милиона долара, на обнову до сада потрошено више од 8 милиона.

На вечери која је одржана синоћ домаћини из Епархије источноамеричке угостили су делегацију из Kанаде и Србије, упознали их са скоријим збивањима у Њујорку.

Више детаља очекујемо наредних дана, када ће Сербиан Тимес извештавати о току истраге малверзација у Епархији и њујоршкој парохији.

 

Serbian Times

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име