Njegovoj svetosti Patrijarhu Porfiriju sasluživao je Preosvećeni Episkop remezijanski g. Stefan, arhimandrit Serafim (Baltić) iguman manastira Nova Gračanica u Čikagu, arhimandrit Justin (Jeremić) iz crkve Svetog Save u Parizu, protojerej-stavrofor Radivoj Panić, protojerej Nenad Jovanović, jerođakon Sava (Bundalo), đakon Radomir Vrućinić.

Patrijarh Porfirije je u Liturgijskoj besedi istakao da taj događaj kada Presveta Djeva Odozgo biva Svetim Arhangelom obaveštena da će biti sasud, oruđe spasenja ljudskog – mi slavimo i nazivamo Blagovesti – blagu vest – o spasenju, smislu našeg postojanja – da nismo tek slučajni prolaznici u ovom svetu, već smo sazdani kao ikone Božje, sazdani smo za – Ljubav i Večnost. Bogorodica je izvor našeg spasenja, koren koji seže u sam raj, kazao je Patrijarh poučavajući da Duhom Svetim čoveku postaje moguće ono što je Bogu moguće.

Na kraju Svete Liturgije Patrijarh Porfirije se vernima obratio poukom u vezi sa aktuelnom epidemiološkom situacijom. Kazao je da treba da postupamo po primeru Presvete Bogorodice, da ne budemo tvrdoglavi, jer da nije bilo Nje ne bi bilo ni Crkve među nama – Ona je u temelje Crkve ugradila – poverenje u Boga, ali i smirenje. Patrijarh je podsetio na reč Svetog apostola Pavla – da svi isto mislimo, a zatim pojasnio da to ne znači bez volje i bez slobode, već da se preobrazimo tako da Hristos bude naš um.

„S poverenjem u Boga da se čuvamo i da čuvamo jedni druge, da se trudimo da držimo koliko možemo mere, ne fanatično, ne u strahu, ne u agoniji, nego s verom i poverenjem u Boga i osećanjem Presvete Bogorodice – Neka mi bude po Reči Tvojoj“.

 

 

TV Hram

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime