Његовој светости Патријарху Порфирију саслуживао је Преосвећени Епископ ремезијански г. Стефан, архимандрит Серафим (Балтић) игуман манастира Нова Грачаница у Чикагу, архимандрит Јустин (Јеремић) из цркве Светог Саве у Паризу, протојереј-ставрофор Радивој Панић, протојереј Ненад Јовановић, јерођакон Сава (Бундало), ђакон Радомир Врућинић.

Патријарх Порфирије је у Литургијској беседи истакао да тај догађај када Пресвета Дјева Одозго бива Светим Архангелом обавештена да ће бити сасуд, оруђе спасења људског – ми славимо и називамо Благовести – благу вест – о спасењу, смислу нашег постојања – да нисмо тек случајни пролазници у овом свету, већ смо саздани као иконе Божје, саздани смо за – Љубав и Вечност. Богородица је извор нашег спасења, корен који сеже у сам рај, казао је Патријарх поучавајући да Духом Светим човеку постаје могуће оно што је Богу могуће.

На крају Свете Литургије Патријарх Порфирије се вернима обратио поуком у вези са актуелном епидемиолошком ситуацијом. Казао је да треба да поступамо по примеру Пресвете Богородице, да не будемо тврдоглави, јер да није било Ње не би било ни Цркве међу нама – Она је у темеље Цркве уградила – поверење у Бога, али и смирење. Патријарх је подсетио на реч Светог апостола Павла – да сви исто мислимо, а затим појаснио да то не значи без воље и без слободе, већ да се преобразимо тако да Христос буде наш ум.

„С поверењем у Бога да се чувамо и да чувамо једни друге, да се трудимо да држимо колико можемо мере, не фанатично, не у страху, не у агонији, него с вером и поверењем у Бога и осећањем Пресвете Богородице – Нека ми буде по Речи Твојој“.

 

 

TV Hram

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име