– Овде сам са вама и увек ћу бити за разумевање онога што ви сматрате да је важно за вас, за ваша неотуђива права. Сигуран сам да то исто чине други народи који живе са вама у Српској и БиХ у целини, да имају своје погледе на своја права. Али, важно је да сви знамо да брига о својим правима никада не отима и не угрожава туђа права – истакао је патријарх Порфирије.
Патријарх Порфирије је поручио да „потреба да чувамо свој идентитет и слободу има смисла ако се држимо тог принципа“.
– Знам да ви управо тако живите и поступате, јер је то наше православно предање. Да бисмо се боље разумели међусобно, нужно је да разговарамо, а онда да то исто чинимо са другима. Тај дијалог треба да буде без тешких речи, које повређују, јер је на свим странама много оних који су повређени – рекао је патријарх Порфирије.
Патријарх је подсетио на речи блаженопочившег патријарха Павла да, ако хоћемо да нас други чују, морамо имати јаке аргументе, а јаке речи.
– Људи и народи, упућени су једни на друге, повезани су економски, културолошки, духовно, чак и породично. Не можемо једни без других, прво међусобно у једном народу, а потом и са другима – нагласио је он.
Патријарх Порфирије је додао да смо једни другима потребни, да је мир међу нама услов без којег не можемо ни појединачно, а камоли заједно.
– Не допустимо да нас други, ма колико добронамерни били, утерују бездушно у своје моделе и калупе заједничког живота и мира – поручио је патријарх.
Патријарх Порфирије је истакао да је „мир данас реч која се користи више него била која друга, а највише је употребљавају они који производе и усаглашавају нова оружја смрти, њима тргују и енормно се богате“.
– Идентитет Срба на простору данашње Републике Српске и БиХ је хришћански, православни идентитет који има опредељење за јеванђељски систем вредности, који се заснива на богољубљу и човекољубљу – изјавио је патријарх Порфирије.
Патријарх Порфирије је присутне поздравио традиционалним поздравом „Мир Божији, Христос се роди“, наводећи да је овде свој на свом и да поздравља онако како брат поздравља рођеног брата.
– Истим поздравом који објављује долазак Богомладенца Христа у свет, упућујем поздраве за разумевање свима који живе на овим просторима, без обзира на верску и националну припадност. У Бањалуку доносим поздраве и честитке за 30. крсну славу Републике Српске и 30. година њеног постојања из Храма Светог Саве на Врачару, Пећке Патријаршије, Острога, Савине, Крушедола, древних далматинских светиња – рекао је патријарх Порфирије.
vostok.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име