Drevna ranohrišćanska crkva otkrivena je u arheološkim iskopavanjima na području turske pokrajine Nevsehir, odnosno nekadašnje Kapadokije.

Prema prvim istraživanjima, podzemna crkva uklesana u stene nastala je u 5. veku. Prema rečima arheologa skriva i freske na kojima su dosad neviđeni prizori poput crteža ribe koja pada iz Hristove ruke, Isusova vaskrsenje i smrti zlih duša.

Ova crkva je veća od ostalih pronađenih na području Kapadokije. Izgrađena je pod zemljom, a njene izvorne freske preživele su sve do danas.

S obzirom da se otkriće dogodilo u januaru, arheolozi su zbog nepovoljnih vremenskih uslova crkvu ispunili zemljom da bi je zaštitili.

Ovo otkriće samo je jedno u nizu fascinantnih arheoloških otkrića na području nekadašnje Kapadokije. Naime, prema dosadašnjim istraživanjima otkriveno je oko 200 podzemnih gradova iz različitih istorijskih razdoblja, u kojima je sveukupno živelo oko 100 hiljada stanovnika. Većina gradova ima barem dva podzemna sprata, a njih 36 ima tri ili više spratova. Najveći podzemni grad je svakako Derinkuju, otkriven 1963. godine. Sa svojih 18 spratova, proteže se do dubine od 85 metara, a potiče iz 8. veka pre Hrista. Kroz njega protiče pitka voda, ima niz ventilacionih sistema, stanove, trgovine, bunare, oružarnice, groblje i posebne otvore za beg. U gradu je pronađena i škola i posebne prostorije u kojima su se držale životinje.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime