Древна ранохришћанска црква откривена је у археолошким искoпавањима на подручју турске покрајине Невсехир, односно некадашње Kападокије.

Према првим истраживањима, подземна црква уклесана у стене настала је у 5. веку. Према речима археолога скрива и фреске на којима су досад невиђени призори попут цртежа рибе која пада из Христове руке, Исусова васкрсење и смрти злих душа.

Ова црква је већа од осталих пронађених на подручју Kападокије. Изграђена је под земљом, а њене изворне фреске преживеле су све до данас.

С обзиром да се откриће догодило у јануару, археолози су због неповољних временских услова цркву испунили земљом да би је заштитили.

Ово откриће само је једно у низу фасцинантних археолошких открића на подручју некадашње Kападокије. Наиме, према досадашњим истраживањима откривено је око 200 подземних градова из различитих историјских раздобља, у којима је свеукупно живело око 100 хиљада становника. Већина градова има барем два подземна спрата, а њих 36 има три или више спратова. Највећи подземни град је свакако Деринкују, откривен 1963. године. Са својих 18 спратова, протеже се до дубине од 85 метара, а потиче из 8. века пре Христа. Kроз њега протиче питка вода, има низ вентилационих система, станове, трговине, бунаре, оружарнице, гробље и посебне отворе за бег. У граду је пронађена и школа и посебне просторије у којима су се држале животиње.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име