Patrijarh Irinej dobio je mural u centru Subotice. Oslikan je na prometnoj lokaciji, a iza njegove figure vidi se hram Svetog Save u Beogradu, gde je i sahranjen u nedelju.
Tokom poslepodneva na zgradi preko puta Dispanzera oslikan je mural u čast patrijarha srpskog Irineja, koji je preminuo u petak i sahranjen u nedelju u kripti hrama Svetog Save.

 

 

Kako saznajemo sa lica mesta oslikavanje murala organizovala je grupa Subotičana, koja je želela da ostane anonimna, uz uveravanje da su pribavljene sve neophodne dozvole. Mural se nalazi na prometnoj raskrsnici ulica Đure Đakovića i Zmaj Jovine, nedaleko od hrama Vaznesenja Gospodnjeg. Još tokom radova Subotičani su zastajali i fotografisali novi simbol u našem gradu, a neki su prokomentarisali i da je ovo od danas “Irinejeva raskrsnica”.

– Lepo izgleda, možda nije najbolja lokacija ali sa merom je urađeno, zadovoljna sam kako izgleda – kaže nam sugrađanka Dijana.

– Prilično autentično urađen mural, vernik sam i drago mi je da smo na ovaj način iskazali poštovanje prema blaženpočivšem patrijarhu koji je po meni bio pravi simbol ljudske dobrote i plemenita ličnost koja je zadužila naš narod – kaže Ognjen.

– Podržavam. Lepo je to. Ali … Patrijarh Pavle je bio izuzetan čovek i mudrac kakvog nikada nećemo imati više… E takvih ljudina nema danas, on je bio poslednji. Zaista je ostavio ogroman trag. A ako ON nije zaslužio ovo, nije niko. Znači niko. Pod hitno oprati bruku – prokomentarisala je Bojana na našoj Fejsbuk stranici.

Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej, u Subotici bio je krajem aprila 2017. godine, kada je obišao Opštu bolnicu a upriličen mu je i prijem u Gradskoj kući. Tom prilikom poručio je: “Ideal hrišćansta je skladan život svih naroda koji žive na istom prostoru, a Subotica je grad koji se rukovodi tim idealom”.

– Ovo je divan grad, ovde živi 20 nacija, to nije nikakva mana i nedostatak nego bogatstvo naroda koje žive sa raznim kulturama i nasleđem. Drago mi je što čujem da ovde vlada savršeno zajednički život svih nacija, a tako i treba da bude jer smo svi hrišćanski i moramo da živimo jevanđelski. Kao što je i rekao jedan srpski pesnik „Brat je mio ma koje vere bio“, a drago mi je što se to ostvaruje ovde kao realnost. Bilo bi dobro da je tako u čitavoj našoj zajednici, jer je to svima dobro i dobro je kada niko ne pati što nosi ime nekoga naroda. Želim gradu puno uspeha a gradonačelniku da danas i u budućnosti vodi ovaj grad na najbolji način i na zadovoljstvo svih onih koji žive ovde, i Srba i Mađara i svih drugih, jer je to ideal hrišćanstva – poručio je tada patrijarh srpski Irinej.

 

subotica.com

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime