Патријарх Иринеј добио је мурал у центру Суботице. Осликан је на прометној локацији, а иза његове фигуре види се храм Светог Саве у Београду, где је и сахрањен у недељу.
Током послеподнева на згради преко пута Диспанзера осликан је мурал у част патријарха српског Иринеја, који је преминуо у петак и сахрањен у недељу у крипти храма Светог Саве.

 

 

Kако сазнајемо са лица места осликавање мурала организовала је група Суботичана, која је желела да остане анонимна, уз уверавање да су прибављене све неопходне дозволе. Мурал се налази на прометној раскрсници улица Ђуре Ђаковића и Змај Јовине, недалеко од храма Вазнесења Господњег. Још током радова Суботичани су застајали и фотографисали нови симбол у нашем граду, а неки су прокоментарисали и да је ово од данас “Иринејева раскрсница”.

– Лепо изгледа, можда није најбоља локација али са мером је урађено, задовољна сам како изгледа – каже нам суграђанка Дијана.

– Прилично аутентично урађен мурал, верник сам и драго ми је да смо на овај начин исказали поштовање према блаженпочившем патријарху који је по мени био прави симбол људске доброте и племенита личност која је задужила наш народ – каже Огњен.

– Подржавам. Лепо је то. Али … Патријарх Павле је био изузетан човек и мудрац каквог никада нећемо имати више… Е таквих људина нема данас, он је био последњи. Заиста је оставио огроман траг. А ако ОН није заслужио ово, није нико. Значи нико. Под хитно опрати бруку – прокоментарисала је Бојана на нашој Фејсбук страници.

Врховни поглавар Српске православне цркве, патријарх Иринеј, у Суботици био је крајем априла 2017. године, када је обишао Општу болницу а уприличен му је и пријем у Градској кући. Том приликом поручио је: “Идеал хришћанста је складан живот свих народа који живе на истом простору, а Суботица је град који се руководи тим идеалом”.

– Ово је диван град, овде живи 20 нација, то није никаква мана и недостатак него богатство народа које живе са разним културама и наслеђем. Драго ми је што чујем да овде влада савршено заједнички живот свих нација, а тако и треба да буде јер смо сви хришћански и морамо да живимо јеванђелски. Kао што је и рекао један српски песник „Брат је мио ма које вере био“, а драго ми је што се то остварује овде као реалност. Било би добро да је тако у читавој нашој заједници, јер је то свима добро и добро је када нико не пати што носи име некога народа. Желим граду пуно успеха а градоначелнику да данас и у будућности води овај град на најбољи начин и на задовољство свих оних који живе овде, и Срба и Мађара и свих других, јер је то идеал хришћанства – поручио је тада патријарх српски Иринеј.

 

subotica.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име