Украјинска православна црква одржала је у недељу литију и молебан Кијевскопечерским оцима за мир у Украјини, који је предводио Његово Блаженство Митрополит кијевски и целе Украјине Онуфрије.

Поред општецрквене прославе Светог Григорија Паламе, у другу недељу Великог поста у Украјинској Цркви се прославља и Сабор Свих Светих Кијевских Печера. Светом Литургијом за празник началствовао је Митрополит Онуфрије, уз саслужење низа украјинских архијереја и свештенства, саопштава Информативно-просветно одељење Украјинске Православне Цркве. На Литургији су упућене посебне молбе „за избављење од непријатеља, за успостављање мира, за принудне избеглице и људе добре воље који помажу онима који су у невољи“.

Његово Блаженство се помолио и за украјински народ, за очување украјинске отаџбине, да Господ учврсти њене војнике храброшћу и миром и за покој душа погинулих на бојном пољу.

После Литургије, Митрополит Онуфрије је предводио свештенство и верни народ у литији до манастирских Далеких пећина, где су одслужили молебан Кијевскопечерским оцима и за престанак рата у Украјини и суверенитет и целовитост украјинске државе. Такав молебан узнесен је и у свим црквама и манастирима УПЦ после Литургије јуче. После молебена, украјински поглавар се обратио народу речју у којој је изразио наду да ће украјинско-руски преговори бити успешни и да ће Господ подарити мир.

„Није лако, али ово је већ први корак, већ хумани корак, када људи покушавају да решавају проблеме који настају уз помоћ разумне речи. Надам се да ће се ови преговори наставити добро, да ће се донети интелигентне, избалансиране одлуке и да ће љубав победити бес који влада у људима“, рекао је Његово Блаженство.

ИЗВОР:https://orthochristian.com/145270.html

ПРЕВОД: Давор Сантрач

Објављено: 23.03.2022.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име