„Драга браћо и сестре! Верници наше Украјинске Православне Цркве!
Као предстојатељ Украјинске православне цркве, апелујем на Вас и све грађане Украјине. Догодила се катастрофа.
Нажалост, Русија је покренула војну акцију против Украјине и у овом судбоносном тренутку вас позивам да не паничите, да будете храбри и да покажете љубав према својој домовини и једни према другима.
Позивам вас, пре свега, на појачану покајну молитву за Украјину, за нашу војску и наш народ, и молим вас да оставите по страни међусобне размирице и неспоразуме и сједините се у љубави према Богу и нашој отаџбини.
У овом трагичном тренутку изражавамо жарку љубав и подршку нашим војницима који стоје на стражи и штите и бране нашу земљу и наш народ.
Нека их Бог благослови и чува!
Бранећи суверенитет и интегритет Украјине, апелујемо на председника Русије и тражимо од њега да одмах прекине братоубилачки рат.
Украјински и руски народ изашли су из Дњепарске крстионице, а рат између ових народа је понављање греха Каина, који је из зависти убио рођеног брата.
Такав рат нема оправдања ни од Бога ни од људи.
Позивам све на здрав разум, који нас учи да наше овоземаљске проблеме решавамо у међусобном дијалогу и међусобном разумевању, и искрено се надам да ће нам Господ опростити наше грехе и да ће Божји мир завладати на нашој земљи и широм света!“
Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије
Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије
*
„Украјинска православна црква је црква украјинског народа. Обједињује вернике на истоку и западу, северу и југу наше земље. Састоји се од људи различитих националности и различитих политичких уверења. Али, сви смо једно у Христу. За више од 1000 година свог постојања, наша Црква је увек била и остала са својим народом.
Данас наша земља пролази кроз време тешких искушења изазваних нападом на нашу земљу од стране трупа Руске Федерације.
У свим црквама и манастирима Украјинске православне цркве не престајемо да узносимо усрдне молитве за брзи наступ мира и окончање крвопролића.
Доследно позивамо на мирно решавање сукоба кроз дијалог.
Рат је најстрашнији грех који постоји на овом свету. Он вас тера да гледате на другу особу не као на икону Божју, већ као на непријатеља којег треба уништити. Дакле, нема оправдања за оне који започињу ратове.
Нажалост, током ових неколико дана погинуо је велики број цивила, укључујући старце, жене и децу; уништена је хуманитарна инфраструктура — болнице, породилишта, школе, сиротишта; а преживели су приморани да напусте своје домове, па чак и земљу да спасу своје животе, постајући избеглице и мигранти.
С тим у вези, у циљу спречавања још већег броја жртава и већег страдања нашег народа, апелујемо на све од којих зависи да обезбеде праве хуманитарне коридоре за хитну евакуацију цивила из насеља која се налазе на линији ватре и гарантују њихову безбедност .
Услед ратних дејстава, неки украјински војници су, испуњавајући своју заклетву и дужност да бране отаџбину, нажалост рањени или заробљени.
Стога, Украјинска православна црква, бринући о својим суграђанима, тражи да покаже људско саосећање и хришћанско милосрђе и организује изручење рањених и размену ратних заробљеника.
Верујемо да ће Господ наш Исус Христос, заступништвом Своје Пречисте Мајке, спасити нашу земљу и њен богољубиви народ, и подарити нам дуго очекивани мир.“
Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије
ИЗВОР: https://orthochristian.com/145105.html
ОБЈАВЉЕНО: 17.03.2022.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име