У пуној сали дворане ”Парк”, аранђеловачког центра за културу, представљена је књига ”Манастир Тумане – чудо љубави Божје”. О књизи је говорио њен аутор архимандрит Димитрије (Плећевић), игуман манастира Тумане а вече је модерирала госпођа Весна Проковић.

Оно што је у свом обраћању нагласио јесте да су чуда Божја присутна у сваком храму и да је сваки човек заправо чудо Божје. Аутор је поцртао чудесни опоравак манастира Тумане од 2014, који је данас један од водећих духовних центара у региону.

Веома лично је оцртао ликове своје сабраће као и ”сузе мајчинске” које натапају кивоте светитеља а домове тих мајки пуне радошћу као нус ефектом остварених молитава. Пошто су те молитве увек за другог, никада за себе.

Пут чудотворне иконе Богородице Туманске такође је описан ове вечери, као и сам појам чудесног појављивања монаха Зосиме након 600 година, што је протумачено као старање тог светитеља, коме ни име поштено не знамо, за приближавање народа Христу.

Као један од најјаснијих показатеља духовног буђења у нашем народу јесте дан пресвлачења моштију светог Зосима, петог јуна, када је и двадесет путира мало и када се око 15.000 људи причести Христовим Телом и Крвљу.

То заправо јесте показање битности манастира Тумане – закључио је Игуман – а не чуда, која дођу и прођу. Христос је непролаз и манастир Тумане је сведок управо тога.

Новац од продатих књига Игуман је проследио потребиту Аранђеловца још то исто вече. Радост је на тај начин закуцала на врата тог човека.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име