Још једна Светиња Браничевског округа данас је просијала Христовим сјајем.

На Литургији, којом је началствовао епископ Игнатије, уз саслуживање десетине свештеника, народ Божји се причестио Христом Спасом из неколико путира.

Храм је био мали да прими Цркву Божју која се данас окупила да подсети собом себе на овог дивног светитеља који је ”наше горе лист”. Из тог разлога неколико путира било је изнешено ван храма како се нико од присутних не би вратио свом дому без Христа у себи.

Уз владику Игнатија, који је својим присуством ово сабрање народа Божијег учинио сабрањем Цркве Божје на простору Браничевског округа, могли смо видети и архимандрита Димитрија, игумана манастира Тумане, што сведочи о братском односу и труду да се што више уради на њиви Господњој.

Протосинђел Петар је изворно сабрат туманског братства тако да се можемо надати да ће и Горњак сада заблистати Христовим сјајем као и Тумане што су.

 

Занимљиво је и то да су Горњак и Тумане својим настајањем везани за Косовски циклус и за наше истакнуте витезове – кнеза Лазара и војводу Милоша Обилића.

 

Народу Божјем се обратио еп Игнатије подсећајући све присутне на важност очувања спомена св. Григорија Ћутљивог (Исихасте) у нашем народу, као и на важност учествовања народа у Литургији што је готово немогуће мимо причешћивња.

Овај торжествени скуп се завршио надом поновног сусрета али и радошћу јер је још једна велика светиња у Браничеву спремна за службу народу Божјем.

 

Редакција Чудо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име