Реч козак потиче од старословенске речи козакъ, која је позајмљеница из језика Кумана, туркијског народа, од речи казак и значу у преводу ,,слободан човек„.

Порекло козака можемо тешко утврдити, већина су словенског порекла мада међу козацима има и Татара, а постоје и теорије о хазарском пореклу. Козачке заједнице су настале од јединица ратника-коњаника који су настањивали подручје данашње Украјине и Русије. Козаци су поседовали мешавину разних култура, од словенске до туркијске и монголске (татарске). Углавном су живели у пограничним областима и били су ослобођени плаћања пореза држави у замену за ратовање.

Првобитна подела козака је на Запорошке и Донске док су касније настале и остале групације козака: Кубањски, Терешки, Руски, Азовски. Запорошки козаци су формирали аутономну јединицу под називом ,,Запорошка Сич“ која је касније улазила у састав више држава али је увек задржавала аутономију. Постојала је од 16. до 18. века. Донски козаци су своју територијалну јединицу формирали почетком 17. века, са престоницом Черкеском. У исто време су постојале групације татарских козака и козака на северу Кавказа (Нагајбак и Халмуг).

Вођа козака је атаман или хетман. Порекло ове речи има више варијација: атаман је туркијског порекла и значи ,,отац коња“ док је хетман од немачког „хауптманн“ што значи поглавар.

Козаци су у царској Русији такође поседовали одређену аутономију, гајећи увек ратничку традицију. Дешавало се и да су се бунили против централистичке власти у Москви, а почетком 20. века су од стране руских војних команданата сматрани јединицама слабијег борбеног квалитета.

За време Октобарске револуције већина козака се борила на страни Беле армије али је део сарађивао са Црвеном армијом. Након рата су прогањани од стране нових власти која је радила на њиховом ликвидирању и спроводила „раскозачивање„. Свим козацима који су били на страни контрареволуције је конфискована имовина, те су на њихова имања насељавани сиромашни сељаци. Добар део козака је стрељан.

За време Другог светског рата одређен број козака се борио на страни сила Осовине, и постојала је чак и једна СС козачка дивизија. 1. СС козачка дивизија је деловала на територији НДХ, а њом је командовао Хелмут фон Панвиц.

Извор: Занимљива историја

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име