„Кад би менталне болести биле жива створења – како би изгледале?“, запитао се канадски уметник Силви. Судећи по илустрацијама које је понудио као одговор, прилично страшно и чудовишно.

Силви је на друштвеним мрежама пласирао серију својих радова инспирисаних менталним болестима, како би прикупио новац за помоћ непрофитној организацији National Alliance in Mental Illness. Његови пратиоци су му слали предлоге, а он их је представио као жива бића. Ако знате какве муке доносе, јасно вам је и зашто изгледају тако језиво.

Депресија

Депресија је поремећај расположења који захвата и тело и мисли, а њени главни симптоми су недостатак животне радости, осећај туге и празнине, безвољност, ниска енергија и брзо умарање, страх, несаница, размишљање о смрти, оштећена концентрација и пажња, смањено самопоуздање и самопоштовање, осећај кривице, безвредности и беспомоћности, раздражљивост, напетост, сталне физичке сметње као што су главобоља, вртоглавица, хронични болови…

Алцхајмерова болест

Алцхајмерова болест је дегенеративни мождани поремећај средњег или позног животног доба који уништава неуроне и везе у можданој кори што доводи до значајног губитка мождане масе. Данас се сматра главним узроком сенилне деменције.

 

 

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

nationalgeographic.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име