„Kad bi mentalne bolesti bile živa stvorenja – kako bi izgledale?“, zapitao se kanadski umetnik Silvi. Sudeći po ilustracijama koje je ponudio kao odgovor, prilično strašno i čudovišno.

Silvi je na društvenim mrežama plasirao seriju svojih radova inspirisanih mentalnim bolestima, kako bi prikupio novac za pomoć neprofitnoj organizaciji National Alliance in Mental Illness. Njegovi pratioci su mu slali predloge, a on ih je predstavio kao živa bića. Ako znate kakve muke donose, jasno vam je i zašto izgledaju tako jezivo.

Depresija

Depresija je poremećaj raspoloženja koji zahvata i telo i misli, a njeni glavni simptomi su nedostatak životne radosti, osećaj tuge i praznine, bezvoljnost, niska energija i brzo umaranje, strah, nesanica, razmišljanje o smrti, oštećena koncentracija i pažnja, smanjeno samopouzdanje i samopoštovanje, osećaj krivice, bezvrednosti i bespomoćnosti, razdražljivost, napetost, stalne fizičke smetnje kao što su glavobolja, vrtoglavica, hronični bolovi…

Alchajmerova bolest

Alchajmerova bolest je degenerativni moždani poremećaj srednjeg ili poznog životnog doba koji uništava neurone i veze u moždanoj kori što dovodi do značajnog gubitka moždane mase. Danas se smatra glavnim uzrokom senilne demencije.

 

 

 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku, preuzmite našu aplikaciju za ANDROID

nationalgeographic.rs

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime