Српска академија наука и уметности (САНУ) најавила је да ће се обратити “релевантним структурама” поводом злоупотреба којима је некадашњи потпредседник САНУ и светски признати математичар Милутин Миланковић постао “хрватски знаственик”.

Извршни одбор САНУ навео је у саопштењу да “већ дуже време с неверицом и огорчењем прати својатање српских научника и уметника, засновано на заиста неприхватљивим аргументима”.

“Последњи у низу је један од највећих српских научника Милутин Миланковић, дугогодишњи члан и потпредседник САНУ, који је прекомандован у хрватског знаственика”, стоји у саопштењу.

Миланковић (1879-1958) је рођен у селу Даљ на територији тадашње Аустрогарске, а данас Хрватске. Био је математичар, астроном, климатолог, геофизичар, грађевински инжењер, физичар, доктор техничких наука. Најпознатији је по “Канону осунчавања Земље” који карактерише све планете Сунчевог система и по теоријском објашњењу Земљиних дуготрајних климатских промена узрокованих астрономским променама њеног положаја у односу на Сунце, познатом данас као “Миланковићеви циклуси”.

 

 

nasiusvetu.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име