Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) najavila je da će se obratiti “relevantnim strukturama” povodom zloupotreba kojima je nekadašnji potpredsednik SANU i svetski priznati matematičar Milutin Milanković postao “hrvatski znastvenik”.

Izvršni odbor SANU naveo je u saopštenju da “već duže vreme s nevericom i ogorčenjem prati svojatanje srpskih naučnika i umetnika, zasnovano na zaista neprihvatljivim argumentima”.

“Poslednji u nizu je jedan od najvećih srpskih naučnika Milutin Milanković, dugogodišnji član i potpredsednik SANU, koji je prekomandovan u hrvatskog znastvenika”, stoji u saopštenju.

Milanković (1879-1958) je rođen u selu Dalj na teritoriji tadašnje Austrogarske, a danas Hrvatske. Bio je matematičar, astronom, klimatolog, geofizičar, građevinski inženjer, fizičar, doktor tehničkih nauka. Najpoznatiji je po “Kanonu osunčavanja Zemlje” koji karakteriše sve planete Sunčevog sistema i po teorijskom objašnjenju Zemljinih dugotrajnih klimatskih promena uzrokovanih astronomskim promenama njenog položaja u odnosu na Sunce, poznatom danas kao “Milankovićevi ciklusi”.

 

 

nasiusvetu.com

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime