Све оно што је проблематично има неку функцију и сврху. Перфекционизам је често ту да „погура“ ствари. Међутим, има једна његова занимљива функција (не и једина), када га користимо у сврху одбране. Он је ту да нас заштити управо од онога што желимо. Поготово ако је та наша жеља и потреба била забрањена, непожељна, фрустрирана, па њено испуњење у садашњости и даље несвесно представља „опасност“.

У том случају, посеже се за перфекционизмом, где подигнемо критеријуме и захтеве, да околности које су потребне за остварење циља буду толико високе, као и наше способности које су за то потребне, да је тај циљ у једном тренутку немогуће испунити. Даље иде одустајање. И тако са собом играмо игру, у круг. Али и скидамо одговорност- ово је претешко, нешто споља ми не дозвољава и ја сам растерећен.
Ако анализирамо захтев за савршенством, било када је у питању нека наша делатност или слика о себи, видећемо да он доноси једно осећање сигурности, где „ако урадим још то и то“, веће су шансе да успем или постанем то што желим. Једини проблем је у томе, што тај захтев нема краја, тај осећај „сигурности“, је само жељени облик несигурности и неадекватности, осећања која су у суштини ове ствари. Паралелно са овим иде осећање анксиозности, његови извори су најчешће:

што је перфекционизам тежак, морам себе пуно да малтретирам да све то испуним, сама помисао је већ напорна,

да ли ћу успети (заправо, нисам сигуран у своје способности) , јер ипак негде знамо да постоји неизвесност, и код перфекционизма увек мора нешто још,

можда ћу успети (а осећам да нисам адекватан), шта ћу онда? Треба то одржати, јер ако смо посегли за савршенством, и тај жељени циљ онда мора бити нешто превелико, нешто савршено у нашем доживљају,

и страх од грешке, повезан са осећањем кривице.

Скупа је ова стратегија. Тешко иде борба савршеношћу против несавршенства.
Реалност ипак указује на нешто друго, савршени и несавршени су сијамски близанци, не иду један без другог, овог другог треба упознати ( од чега заправо бежимо) јер је за људе увек пожељан само овај први.

 

Иван Гавриловић дипломирани теолог психолошки саветник и психотерапеут под супервизијом АГАПЕ РЦ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име