2.6.2020.

Помаже Бог драга браћо

Јако се добро осећам данас, невероватан осећај, толико ми је пријало што сам са оцем ишао на литургију у Брајковац. Сам пут до тамо је трајао скоро два сата и сво време ми је држао пажњу јер сам кроз прозор гледао као да сам мало дете, било је много тога да се види. Литургија као и увек додатно окрепи и сама позитивна атмосфера која се створила око ње. Драго ми је што сам упознао још браће која су била позитивна, опуштена и гостопримљива. У повратку пролазили смо кроз мој град, много тога ми се мотао по глави, имао сам утисак да ћу срести неког кога познајем. Посета сесттрама ме је додатно обрадовала и њихова искуства стечена у заједници. Искрено сво време сам био под утиском због данашњег дана а то ми се приметило и на лицу.

Пресвета Богородице спаси нас.

Мисао дана :  Милосрђе

Милосрђе је провера наше вере, наше љубави, наше мудрости.

*

21.7.2019.

Помаже Бог драга браћо

Никада нисам придавао неки значај сновима, али сада остављају тако јак утисак на мене да се дешава да ми цео дан прође лоше због лоших снова. Понекад мислим да све лоше помисли у току дана које некако сузбијем, све ми се врати у току ноћи у облику снова. Некад делују толико реално да ме чак и пробуде. Јако ми је тешко да уопште мислим о мојима, ако још могу тако да их назовем, после свега шта сам и урадио и прокоцкао толике дате шансе било би и право чудо да није тако, и уколико то јесте истина уопште их не би осуђивао, сам сам крив. Упорно ме прогања моја прошлост што на сну што на јави и имам осећај да скоро неће престати. Можда је то добро да ме подсећа на ствари које не треба да радим.

Пресвета Богородице спаси нас

Мисао дана : Грех

Грех је злоупотреба слободне воље.

*

Вера

13.7.2019.
Помаже Бог драга браћо
Овог јутра устајем из кревета ношен мишљу и питајући се какав сам ја то човек, преиспитујем се и никако да дођем до одговора, дали не могу себи да признам да сам лош или се трудим да то не будем. Колико је то могуће и сам сазнати. Још један од разлога зашто треба да будем овде где јесам и да ми други укажу ко сам и какав сам у ствари. Сваки мој покушај присећања и чепркања по прошлости у мени изазива толику дозу огорчрња и непријатности да ми данима после тога не буде добро, да не говорим у опште о томе кад себи дозволим да ме обузму мисли о мојој ћерки, коју толико волим а опет сам је напустио. То су неке ствари које ме потпуно разарају ментално. Пуно пута препознам да ми сам ђаво усађује те помисли, али се из неког разлога препустим и због тренутка носталгије после данима очајавам и патим.
Пресвета Богородице спаси нас
Мисао дана : Вера
Господ чини са нама све оно што хоће вера наша.

10.6.2019.

Помаже Бог драга браћо

Ретко када сам са неким од браће причао и делио о њој. Некако је спретно и љубоморно чувам скривену на сигурном месту, закопану дубоко у мени. Данас сам имао напоран дан и одлучио сам да је пустим мало. Одмах је попут лавине почела да руши све пред собом, јурећи свуда кроз мене и остављајући иза себе прелепе мирисе и дубоке трагове. На сусретима ми спомињаше њено име, кажу да је добро, да не бринем, да јој се вратим онолико добар колико ме заслужује. А заслужује све. Одузео сам јој све, сву срећу и радост, осмех и онај сјај у очима, који је имала када смо се дирајући носевима, дуго гледали у очи, а оставио иза себе несрећу и тугу у којој се гуши сама, сво ово време док сам ја овде. Кроз сузе ми пoручује да ће све бити добро, само да јој се вратим онакав какав желим да јој будем. Из дана у дан прегледавам сваку секунду коју поделисмо срећни. Хоћу то увек. Хоћу то још. Хоћу да траје и да нема крај. Хоћу да кад помислим на ја, заправо мислим и изговорим ми. Недостајеш ми стварно и ово је био твој дан и само твоја страница овог дневника. Господе Исусе Христе, сине Божији, помилуј и спаси њу.

Пресвета Богородице спаси нас.

*

03.03.2018.

Помаже Бог драга браћо

Имам све што ми је трeнутно потребно. Нисам гладан, нисам жедан, чист сам. Спавам лепо, и што је најважније имам сву подршку што сам у заједници. Ствари напољу се сигурно добро одвијају што се тиче мојих родитеља, мог брата и мог сина. Ситуација у заједници, што се мене тиче је скроз коректна. Мислим да сам се лепо уклопио. Надам се да обавезе обављам колико толико добро. То што сам темпераментан и језичара, то ће се ваљда решити. Осећам да ми се затупели мозак поново пали, чак и мирисе oсећам поново. Али нешто ме мучи дубоко у мени. Да ли је то кривица за пропуштеним протеклим шансама, пословима, да ли је кривица што раније нисам дошао на ово место, па да раније кренем са решавањем проблема које сам дуго вукао. Да ли због срамоте коју моји родитељи трпе због мене. Или свега тога заједно. Успевам то некако да сузбијем, успевам да премостим ту бол и тугу у нешто сасвим супротно. Да ћу бити срећан, паметан, вредан и смеран. Да ће мој син бити поносан каквог оца има.

Пресвета Богородице спаси нас!”

*

17.01.2018.

Помаже Бог!

Посматрам и слушам сестре док имају подјелу. Свака прича своју исповјест, износи неки скривени дио себе и своје прошлости. Дубље их упознајем и јасније видим. Нису ми више особе које волим или не волим, са којима сам пријатна или са којима сам на дистанци… Сада доживљавам њихово биће, њихову душу, патим са њима кад им је тешко, радујем се са њима када су срећне… Завирим мало испод површине и у свакој видим незаштићено дијете, биће жељно љубави и пажње, душу жедну Бога. У свакој се назире слика по којој је створена слика Бога живога. Господе, помилуј моје сестре, нека се засија Твој свијетли лик у свакој од нас.

„Пресвета Богородице, спаси нас!“

Мисао дана: Као човек који разбије стаклено огледало, па пође да огледа своје лице на лицима људским и лицима животињским и лицима свих ствари. И свугде налази неку црту сличну своме лицу, но нигде целину лица свога.

*

3.12.2017.

Опрости ми што сам те изневјерила. Опрости ми за сваки твој уздах, за сваку твоју бол. Опрости ми за сваки твој нијеми крик, за твоје драге окице пуне суза и страха. За сваку твоју непроспавану ноћ, стања безнађа и очаја у која см те доводила. Опрости ми што си улицом ишла погнуте главе, не гледајући људе у очи, због срамоте коју си осјећала због мене. Опрости за непријатности које си осјећала када те питају за мене. Опрости ми што сам те лагала, крала твоје и татине тешко зарађене паре. Што сам продавала своје тијело и уништавала оно што си ти девет мјесеци носила испод срца, што си са љубављу и пажњом хранила и чувала. Опрости ми што сам уништавајући себе уништавала и тебе. Опрости ми што нисам била добра кћерка!

“Пресвета Богородице, спаси нас!”

Мисао дана: За све грехе људске кајем се пред Тобом, Многомилостиви. Гле, семе свих грехова налази се у крви мојој! Својим напором и Твојом милошћу ја угушујем тај зли усев дан и ноћ. Да не ниче кукољ, но чиста пшеница на њиви Господњој.

 

ИЗВОР: https://zemljazivih.info/blog/

УРЕДИО: Давор Сантрач

ОБЈАВЉЕНО: 03.03.2022.

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име