Породица 

12.11.2017.

Помаже Бог!

Годинама сам се осјећала несрећно, несхваћено и невољено. Годинама сам тражила љубав, тражила осећај породице, тражила да ме неко разумије и воли. Тражила некога, нешто да попуни празнину која ме је разарала. Лупала сам се по разним градовима, са разним људима, водила разним квази-филозофијама, узимала сам буквално све понуђено, али празнина је толико расла док ме скоро није прогутала. Црна рупа. Након свега, ево ме већ 13. мјесец у Заједници – моје сестре су ми породица, нашла сам тату-Оца и маму-Мати, учим се да препознајем и осјећам Бога и доброту у људима којима сам окружена. Имам све за чиме сам чезнула и полако се састављам и опорављам и надам се да ћу тако закрпљена, опорављена научити и ја да пружам и да се дајем.

„Пресвета Богородице, спаси нас!“

Мисао дана: Господе, извео си из ада душу моју, спасао си ме од оних који силазе у гроб.

*

Животом попуњена празнина

02.08.2017.

Помаже Бог!

Морам признати да осећам огромно олакшање због последњег дана писања дневника. Признајем да ми је био на корист и осећам да сам могла да ставим на папир и кажем бар понешто што можда не бих могла обичним разговором. Прожима ме осећај потпуне испуњености и задовољства током целог данашњег дана и догађаја у њему. Не само зато што смо дуже спавали, нити се нешто посебно догодило, то је просто неки осећај у мени. Никада нисам тако дубоко истраживала своје осећаје и осећања, то јест врло сам их површно доживљавала. Ето, не знам зашто понекад имам претерану жељу да филозофирам зато да бих једноставно рекла још нешто. Људи често кажу да је живот само један. Сада то кажем не само као фразу, него заиста и осећам. Живот је пун успона и падова, туге и радости, успеха и пораза и могу га гледати као крст и терет или као дар Божији испуњен толико дивним, драгим и незаборавним тренуцима који се речима не могу описати и који су изнад свих потешкоћа и борби. То је нешто што заувек желим да носим у срцу, чувам за себе и налазим снагу у тим дивним успоменама. Бирам да празнину попуним животом, а не живот празнином.

„Пресвета Богородице, спаси нас!“

Мисао дана: Оправдавши се, дакле, вером, имамо мир у Богу кроз Господа нашег, Исуса Христа.

*

Мале победе

27.6.2017.

Помаже Бог драга браћо,

Још један дан у заједници, још једном крећем у нове победе, неке мале и уобичајене, свакодневне, али и оне велике, оне које изазивају лавину емоција, бес, гнев, љутњу, разочарење, е то су победе које значе нешто мени у животу, па тако и у заједници. Свака од ових победа без обзира колико мале или велике на корист су ми, и то је оно што увелико примећујем. Није нимало лако, али се трудим да у свему видим добру страну и не падам у очајање баш тако лако као раније. Најлакше је бити зао, бити заједљив, бити осветољубљив, бити гневан на некога, бити лажан, а најтеже окренути други образ. Или се бар потрудити не враћати истом мером, победити се, бити бољи од оног ко ти нажао чини. То је оно на чему морам да радим, ма колико ми то тешко падало. Какав рат са самим собом. Делује сулудо ићи против себе, али то је нажалост једини начин.

Пресвета Богородице спаси нас.

Јутро

20.6.2017.

Помаже Бог драга браћо

Литургиjско јутро, сви ужурбано јуре двориштем тамо вамо и труде се да заврше последње припреме пред долазак oца Бранка и почетак Свете Литургије. Скроз добра атмосфера, осећа се неки дух узбуђења у ваздуху. Литургија протиче баш онако како сам и желео, потпуно ме окрепљује и и морам да признам баш ме изненађује осећање испуњености. Отац видно расположен дели са нама неке приче из историје Срба и сви упијамо сваку његову реч, бар ја имам такав утисак. По правилу кад је Отац ту са нама осећа се нека мени до сада не позната енергија, која ми толико прија да остатак дана уопште немам потребу да лутам у мислима као што то обично радим. У данима као што је овај често помислим да ли је требало да дођем у заједницу да бих истински спознао Бога. Чудни су путеви Господњи.

Пресвета Богородице спаси нас.

*

Одлуке и савест

07.06.2017.

Помаже Бог!

Бирати боје, бирати зачине, изабрати брескву, одлучити на којој страни кревета ћу да спавам и да ли ћу бити проблем или решење…Некад или сад… Да или не… Може латиница, али наша је ћирилица… Бранити себе од других или друге од себе…Рећи или прећутати. Да ли је прави моменат или није…Разум или осећајност…Учити се на својим или туђим грешкама… Да ли да буде воља моја или воља Његова…Урадити данас или оставити за сутра…Бити одан као пас или превртљив као мачка…Имати такта или се звати Татјана…Узети свој крст и бити са Њим или остати сам у мору људи… Господе, молим те, благослови моје одлуке и дај ми здраву свест када их доносим и мирну савест када други буду осећали њихове последице.

Пресвета Богородице, спаси нас!

Мисао дана: Због тога пак и сам се трудим да имам чисту савјест свагда пред Богом и људима.

*

Срце

28.4.2017.

Помаже Бог драга браћо,

Данашњи дан ми је трајао као протеклих шест месеци у заједници. Не знам да ли је то због тога што сам био помоћ на доручку или због превеликог ишчекивања сутрашњег дана. Молитвено тиховање ми је помогло да испланирам сваки секунд мог сусрета са родитељима, и толико предалеко одлутам, да ми је било тешко да будем присутан у заједници. Вулкански излив емоција када је брат тражио за помоћ поводом одласка на прву проверу, и неки чудан тренутак се одиграо у мени када сам схватио да више нисам каменог срца. Живим за сутрашњи дан и моменат када ћу преко скајпа чути и видети мог брата.

Пресвета Богородице спаси нас

Мисао дана : Срце

Срце испуњено Божанским добром, то је најдивнији призор у нашем земаљском свету.

*

Љубав

5.4.2017.

Помаже Бог драга браћо

Данас сам се пробудио наспаван, али сам се сетио једног дела сна у ком су се појавила два моја друга из средње школе. Сан је везан за дрогу и та два друга су онако баш пропала. Цела та слика везана за дрогу и такав живот, смучила ми се и стварно више то не могу ни да замислим у мом животу. Све сам сигурнији да сам на правом месту  и да је последњи тренутак да се спасим и побегнем од зла зависности.Имам осећај да ако сада не станем и будем одлучан у томе, нећу никада. Ево брат за столом ради своју обавезу и каже да је сутра Света Литургија, дефинитивно сам добро расположен. Сад одох у кревет.

Пресвета Богородице спаси нас

Мисао дана : Љубав

Човек је љубав, јер је божанско биће.

ИЗВОР: https://zemljazivih.info/blog/

ОБЈАВЉЕНО: 09.03.2022.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име