Док шетате уз низ уских, високих, спојених кућа са највише пет спратова и три уска прозора по спрату – на тим прозорима нећете видети завесе. Ево и зашто.

Холанђани су познати као веома пријатељски настројен народ, а здравље, сигурност и свеопште задовољство приоритети су којима се у овој земљи тежи. Такође, њихова култура се описује као изразито либерална и отворена, а табу теме су непознаница.

Ако сте икада посетили земљу лала и ветрењача, сигурно сте осетили описану атмосферу, као и доживели да њени становници немају проблем са дељењем своје приватности. Један од показатеља наведеног је необичан – у Холандији ћете на ретко ком прозору видети завесе!

Архитектура

Холандска архитектура и стамбене зграде обично буду првиповод за одушевљење посетилаца. Све зграде визуелно су сличне, јако уске и високе, а доминантни материјали су цигла и дрво. Некада давно, држава је опорезивала градњу у ширину, а Холанђани су се снашли па су своје некретнине почели да граде у висину како би плаћали мање порезе.

Тако, на пример, док шетате уз канале Амстердама уједно ћете шетати и уз низ уских, високих, спојених кућа са највише пет спратова и три уска прозора по спрату. И ту постоји још једна занимљивост – на тим прозорима скоро уопште нећете видети завесе. Ево и зашто.

Немају шта да скривају

Шетајући улицама холандских градова, посебно увече, моћи ћете да завирите у туђе домове и видите њихову унутрашњост. Холанђанима то није необично, управо супротно, пожељно је!?

Прихваћено објашњење ове појаве потиче још из средњег века, од калвинизма, гране протестантизма, која налаже да искрени грађани немају шта да скривају, а да завесе на прозорима могу упућивати на супротно. Холанђани се тога придржавају, сматрајући да слободан поглед у њихов дом доказује да немају тајни.

Постоји и прича да завесе на прозоре не стављају јер желе другима да покажу колико су имућни, а дом сматрају доследном презентацијом тога.

Трендови у дизајну ентеријера се наравно мењају, па се данас нађе и понеки прозор са завесама, али генерално, ово необично правило се задржало.

 

 

 

nationalgeographic.rs

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име