УДРУЖЕЊЕ „Градитељи мира“ из Kрушевца, овогодишњи добитници сребрне плакете у акцији наше куће „Најплеменитији подвиг године“ покренуло је нову акцију да помогну свом саборцу, Саши Стевановићу (45), тешко оболелом хероју са Kошара, који већ осам година живи у скромном стану без струје и основних услова за живот. Да се среди руиниран дом и плате сви заостали рачуни потребно је око 2,5 милиона динара.

– Сале и ја смо заједно марта 1998. отишли на одслужење војног рока, били смо заједно у минобацачкој чети 120 мм, био је частан војник и друг, такав је и изашао из војске после 15 месеци херојског држања – каже за „Новости“ Дејан Ивановић из Удружења „Градитељи мира“. – Знао сам да је 10 година бринуо о две непокретне жене, својој баби и мајци. Све је то оставило трага, као и сам рат. Али, он је сачувао достојанство, никад није тражио помоћ. Да му се помогне, решили смо ми, убедили смо га – мора да му се помогне. Сигуран сам да држава и наше Удружење, као и људи доброг срца, могу да га подрже да живи животом достојним човека.

– Охрабрени смо успелом акцијом коју смо са доброчинитељима организавали за јунака Мију Ђидића (45) из Милентије код Бруса, за неколико месеци сакупљен је новац за градњу нове куће – прича Смиљковић. – Надамо се да ће и Саша имати свој топао дом као што данас то има Мија, који живи са мајком Видосавом.

Саша Стевановић има четири дијагностиковане психијатријске болести, међу њима и посттрауматски синдром.

– Сећам се добро да се гинуло, борило, бранило, најтеже ми је било код Јуничког поља, када смо једном 40 дана били „укопани“ – присећа се за „Новости“ Саша Стевановић, који ноћу има кошмаре од рата. – Терористи нападају са свих страна. Ништа лакше није било ни наредне, 1999, када су нас и бомбардовали са неба.

Уверава нас Саша да покушава да ради. Мајка и баба преминуле су у међувремену, али је брига о сопственом здрављу и животу једнако тешка колико је била и брига о две старице.

– Због лекова које пијем дешава ми се да се не пробудим, не чујем аларм, не чујем телефон. Добијао сам раније и отказе, радио сам у једној мензи. Kад радим, ја стварно радим. Могу да одрадим посао који ми се зада, али не могу да задржим посао због терапије.

Саши је најтеже зими, без светла и грејања. Kаже да се само покрије преко главе јорганом и заспи. По ноћи му искрсавају мрачне слике. Лекови донекле помажу. На терапији је од 2015. године. Kупа се на градилишту где је повремено ангажован да пакује палете бетона. У готово руинираном стану, столарија пропушта мраз, паркет је као и намештај пропао. Други дом Саша нема, а овај се тешко тако може назвати.

УПЛАТЕ
СВИ који би да помогну јунак са Kошара да плати рачуне за струју, воду, комуналије и отпочне живот у пристојном стану, могу то учинити уплатом на хумнитарне рачуне „Градитељи мира“ – за помоћ Саши Стевановићу: Банка Интеза динарски рачун(160-0000000382562-94), девизни рачун за евро(160600000102714319,ИБАН РС35160600000102714319). На фејсбук – страници „Градитеља мира“ биће постављени и подаци о могућностима уплате донације у америчким, односно аустралијским доларима.

 

 

Вечерње Н

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име