На празник Преображења Господњег, 19. августа 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, началствовао је светим евхаристијским сабрањем у храму посвећеном данашњем празнику на Видиковцу.

Епископу Сави саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеног присуству многобројног верног народа.

У својој поучној беседи, Епископ Сава је рекао да данас прослављамо један од највећих и најзначајнијих догађаја у историји људског спасења, догађај Преображења Господњег. Христос се преображава пред својим светим ученицима и апостолима, показавши на тај начин, поред оне човечанске природе коју су они видели и божанску природу, показавши у догађају Преображења управо оно што Он јесте – Бог и истовремено човек. Савршени Бог и савршени човек. И показавши тиме као што је он постао човек ради спасења свакога човека и ми треба да постанемо богови, да будемо обожени, а то значи да будемо спасени и да живимо у вечној заједници са Оцем, Сином и Светим Духом.

Сви заједно смо учесници у догађају и тајни Преображења Господњег, због тога догађај Преображења није индивидуална ствар која се десила само Христу или Христу и неколицини Његових ученика, него је васељенски догађај, догађај који обухвата цео свет, целу васељену, сваког човека, сваког оног ко верује и ко жели да живи у заједници са Богом. Сам Христос својим присуством преображава наш живот, чини таквим да свој крај не видимо у гробу, него свој крај, али и почетак црпимо из онога што долази после гроба, а то је тајна Цартсва Небескога, то је Живот Вечни у који верујемо и који свакодневно исповедамо у Символу вере, Живот Вечни и Царство Божије којем неће бити краја, истакао је Преосвећени Епископ.

 

ТВ Храм

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име