За време Другог светског рата,Трећи рајх је вештом пропагандом и монополом приказивао како сви Немци подржавају Хитлера и нацистичку идеологију. Ипак, постојали су појединци који су се храбро одупрли масовном лудилу чак и у истакнутим нацистичким породицама!

Едмунд Берк, британски државник и политички теоретичар једном је рекао како је све што је потребно да зло победи, да добри људи не учине ништа. Ипак, увек је било појединаца, “добрих људи” који су се противили и давали све од себе да зло не победи.

Колико год то необично било, неки од тих људи били су у блиским породичним односима са некима од Хитлерових најближих сарадника!

Да ли сте чули за Алберта Геринга?

Звучи невероватно, али Алберт Геринг је био рођени брат Хермана Геринга, заповедника немачког Луфтвафеа, оснивача Гестапоа и једног од највећих нацистичких злочинаца.

Алберт Геринг је живео лагодним животом немачког аристократе. Био је филмски продуцент, трошио је много на жене и пиће. Тј. све док нацисти нису дошли на власт! Алберт Геринг није делио схватања свог брата. Остало је забележено да је бранио да се у његовом присуству користи поздрав: “Хајл Хитлер!”.

Ипак, он је урадио и нешто више! Како је био успешан и познат бизнисмен, био је у могућности да обезбеди лажна документа и омогући транспорт Јеврејима. Због ових активности је хапшен, али је увек успевао да се избави, користећи братовљев утицај.

Старији брат му је служио и као штит од Гестапоа. Интересантно, познаници су касније сведочили да различита мишљења никада нису покварила однос међу браћом и да су се добро слагали све до самоубиства Хермана Геринга 1945. године.

Након рата Алберт је био ухапшен и провео је две године у затвору покушавајући да убеди у своју невиност савезничке силе који су га заробили. Ипак, презиме које је носио било је звучније од било ког аргумента који је могао да изнесе.

Остатак живота је провео скромно, осрамоћен због братовљевих злочина. Пред смрт се оженио кућном помоћницом како би јој омогућио да наследи његову пензију.

Умро је без признања заслуга за све што је учинио.

Извор: Историјски забавник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име