Зашто људи верују у теорије завере, поготово у кризним временима, као што је време пандемије коронавируса када су уплашени, те можемо прочитати на друштвеним мрежама да нас чипују путем вакцине, вирус је масло Бил Гејтса, зраче нас кроз 5Г мрежу, или да смо тест земља за вакцину…. појаснио нам је психолог Александар Шибул.

– Наш мозак има потребу за поједностављењем и да бисмо страх редуковали развијамо жељу да разумемо шта нам се догађа, тражимо објашњење. Страх од непознатог нас уводи у појачану анксиозност, јер не знамо шта се дешава и немамо никакве оријентире – каже Шибул. -Тада уводимо нешто што би могло  да нам да једноставан и инстант одговор. И ту настаје простор за увођење теорија завере.

Шибул као пример наводи антисемитизам, јер постоји потреба да се нађе неки разлог за ратове, сиромаштво, болести у свету па су Јевреји током историје постали дежурни кривци за све.  Потпуно ирационално. Тако нас и ирационално, тврди психолог, води у прихватању немогућих мисаоних конструката.

– Пре неки дан смо имали пример човека који је академик у Босни и цитира ”Протоколе сионских мудраца“, за које свако мало дете зна да је у питању фалсификат – каже Шибул. – Ништа не значи што неко има титуле када је реч о теоријама завере, нити што је формално образован, него унутарње, дубоко, широко образовање, даје заштиту од тога да олако прихватамо све што нам се сервира.

Људи воле да гледају и читају све што је везано за теорије завере, па је пример тога и амерички Јутјубер Шејн Досон, који је стекао светску популарност на таквим видеима, причајући и анализирајући “мистерије” од ванземаљаца до двојника светских познатих личности. Њега је пратило 35 милиона људи широм света у моменту када се бавио баш овом темом и пре појаве пандемије. Тачније, теорије завере постоје одвајкада и нису заобишле ниједну епоху, нити државу.

– Пре људи поверују у микс баба Ванге који ће попити и узети као лек, него вакцину иза које стоји наука и истраживање. То је проблем човековог мисаоног апарата да не жели да верује у оно што има научни доказ већ се препуштају квази мистици и људи са завршеним факултетом, озбиљни људи, наставници, па ипак верују, што говори о њиховој површности сагледавања стварности, о недостатку жеље да се заиста упознају са проблемом, те да провере изворе, доказе, већ прихватају информације здраво за готово.

Једна од теорија је и да је Србија сада тест земља за вакцину, на шта се психолог смеје и каже да је то пример једне неосноване тврдње. На питање да ли мисли да су се људи “изгубили” због различитих информација које су се током месеци могли прочитати и погледати у медијима, Александар Шибул каже да озбиљан човек који дубоко промишља о животу, неће “наседати” на информације, јер има интелектуални филтер којим ће селектовати догађаје и одбацивати или игнорисати оне који немају никакво реално утемељење.

– Површан човек се хвата за сваку ситницу. Уколико имамо одређена искуства, знања, спознају, разумевање живота… нећемо улазити у то, јер зашто бисмо трошили време на нешто што је очито бесмислено- каже Шибул.

Друштвене мреже су дале “крила” сваком да коментарише најразличитије теме и има свој став и мишљење, многи су изузетно гласни у томе, па је тако настао и назив за такве људе – “Славица”, која је површна особа и неука, али у све се разуме и има свој коментар на сваку тему, најчешће погрешан.

– Друштвене мреже су као пијаца на којој имате различитиих производа, и сваком је дозвољно да на њу дође и купи или прода своју причу. Савремени медији немају филтер, сви могу о свакоме и свему да причају, и они мудри и они бесловесни, писмени и неписмени, а како наше друштво има мало мудрих и писмених  онда је већина коментара пуцањ у празно. Мудро је тако нешто прескочити и не улазити у полемику- сматра психолог Александар Шибул.

 

Dnevnik

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име