Месец који истиче био је богат у погледу археолошких открића значајних за библијску археологију. Нека од њих су остала иза крадљиваца артифеката, а нека спашена од истих. Једно је пак откривено захваљујући једнаестогодишњаку који се налазио у породичној шетњи.

3. Негевска фигурина плодности 
Једнаестогодишњак који је шетао стазом у дуж подручја Нахал Хабесор, у области јужног Негева открио је фигурину повезану са култном плодности. Његова мајка, професионални туристички водич, одмах је схватила значај открића свог сина, али вероватно није могла да претпостави да његово откриће сеже више од 2500 година унатраг, како је саопштила Израелска управа за антиквитете (Israel Antiquities Authority) којој су предали свој проналазак
Керамичка фигурица је висока 7 цм и широка 6 цм и од ње је направљен калуп. Приказује жену склопљених руку испод голих груди. Ту је и шал који покрива главу и врат. Фигурица се датира у 6-5. в. пре Хр. Иако су фигурице плодности добро познате, пронађена је само једна фигурица која има сличности са овом. Та фигурица, похрањена у збирци Националног блага, пронађена је у области северног Негева.
2. Скоро нетакнута римска церемонијалне кочије из Помпеје
Свечана четвороточкашка кочија украшена сценама грчког бога Ероса и флоралним мотивима пронађена невадво северно од зидина Попмеје у вили Civita Giuliana. Кочије су невероватно очуване, упркос обрушавању плафона у просторије у којој су се налазиле. Направљене су од дрвета, а украшене гвозденим и бронзаним лимом. Истражитељи и конзерватори раде на ископавању крхих кочија обнављајући њихов изглед уз помоћ гипса којим кпуњавају места на којима се некада налазио органски материјал. То им је омогућило да спасу осовину и платформу кочије, а открило је и отисак ужади.
Масимо Осана (Massimo Osanna) директор археолошког налазишта верује, на бази постојећих украса, да су ове кочије коришћене у локалним празничним свечаностима и/или обредима венчања, можда чак и као средство превоза невесте до њеног новог домаћинства. Помпеја, уништен је у ерупцији вулкана Везува 79. год. хр. ере. Пошто је сахрањен у пепелу, град је сачуван у тренутку уништења и једно је од најпознатијих археолошких налазишта на свету данас.
1. Нови фрагменти библијских текстова откривени у близини Мртвог мора
Први пут после више од 60 година, фрагменти свитка пронађени су у пећини у региону Мртвог мора. У свитку се налазе делови књиге дванаест, укључујући текст из Захарије и Наума: Текст је писан на грчком језику, осим имена Божијег (ЈХВХ) који је писан на палео-јеврејском језику. Можда  је ово недостајући део кодекса дванаест пророка који је откривен 1952. Нови фрагменти су у близини „Пећине ужаса“ у Нахал Хеверу, где је раније откривено преко 24 људска скелета. Поред фрагмената свитака, пронађени су новчићи из времена Бар Кохбиног устанка, мумифициране остатке детета и нешто што би се могло показати као најстарија корпа на свету. Ова открића су направљена у оквиру националне потраге за проналажењем древних артефаката у региону Мртвог мора где су активне групе крадљиваца старина.
Др Рандал Прајс (Randall Price), стручњак за свитке са Мртвог мора и један од људи који су стајали иза открића нове пећине свитака са Мртвог мора 2017. године, дао је следећи користан коментар на недавну најаву: „Ови текстови, иако названи„ Свици са Мртвог мора’, јер су пронађени у пећини у региону Мртвог мора, не треба мешати са онима за које научници сматрају да их је сакупљала, производила и чувала Јеврејска заједница у Кумрану … Фрагменти свитака пронађени у Нахал Хеверу су из каснијег периода и произвела их је другачија јеврејска заједница … Поред историјске и верске вредности која таква открића имају за академску заједницу, ова најава долази као континуирани подсетник на благо које се скрива у многим пећинама региона Мртвог мора и хитну потребу за археолози да поврате овај материјал пре него што га заувек однесу локални пљачкаши “.
bkcentar
Извор: https://biblearchaeologyreport.com/2021/03/26/top-three-reports-in-biblical-archaeology-march-2021/

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име