У стилу сцена из хорор филмова сове могу да ротирају своје вратове за чак 270 степени без пуцања крвних судова и кидања тетива…

За невешто око, ова појава може изгледати као филмска магија, али научници са Медицинског факултета при универзитету Џон Хопкинс сада имају податке који објашњавају ову бизарну вештину која већ годинама запањује љубитеље птица.

Док људи и остале животиње могу једноставно да померају очи како би посматрали околину или једноставно користе периферни вид, сове морају да окрену читаву главу за исти ефекат. Ове птице имају фиксиране очне дупље, што значи да не могу ротирати очи, већ је у игри озбиљан покрет вратом.

„Птице су грађене тако да њихово тело може да поднесе екстремне покрете“, каже Ерик Форсман, биолог који проучава дивље животиње при У.С. Форест Сервице. „Ткиво и крвни судови су направљени флексибилно тако да не долази до пуцања“.

Окретање главе
Сове су далеко флексибилније од људи пре свега зато што им је глава повезана са телом само једним зглобом. Kод људи је то другачије јер имају два зглоба што ограничава нашу способност ротације главе, додаје Форсман. Сове имају више пршљенова, мале кости које чине врат и кичму и то им омогућава широк спектар покрета.

Ипак, чак и са овим скелетним предностима, птичије тело није у стању да издржи баш толико екстремне нивое покрета.

За потребе овог истраживања, тим са Џона Хопкинса је добио 12 мртвих птица из едукативних центра и креирао је 3Д слике њихових крвних судова и костију. Kако се наводи у извештају, научници су такође убризгавали боју и течну црвену пластику у тела као би очували артерије пре сецирања.

Тим је открио да сове имају резервне артерије које нуде свеже залихе хранљивих материја, које се активирају када се крвни судове затворе услед брзог окретања главе.

Сове нису једине
Форсман сматра да је то моћна особина, али није јединствена за сове. Много птица има сличну способност да гледа иза себе. Црвенорепи јастребови, на пример, имају сличну особину флексибилности као њихови ноћни рођаци.

„Бројне су предности живота са очима на леђима, јер можете, рецимо, приметити предатора који вам се прикрада“, додаје Форсман.

Сове можда нису куриозитет у животињском царству, али су зато заслужиле свој кутак у холивудским хорор филмовима. Са својим лоптастим очима и ловачким способностима, ове птице могу прокрчити свој пут из једног трилера у други.

 

 

Nacionalna geografija

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име