Епархија рашко-призренска, поводом јучерашњег текста приштинског листа Kоха, саопштиле је да је овакво писање „отворено и нескривено шири етничку и верску мржњу према српском народу на Kосову и Метохији и према његовој духовној и културној баштини“

У епархији наводе да аутор текста, професор историје Бедри Мухадри, у маниру отворене пропаганде, без иједног аргумента који потврђују независни међународни историјски извори, тврди да су светиње СПЦ на овим просторима арберијске (албанске) и да су наводно ништа друго до њихове узурпиране римокатоличке цркве.

ЦИЉ – брисање сваког трага српства

„Порука је јасна. СПЦ треба да се исели са Kосова и Метохије са својим монаштвом и народом и “ослободи“ своје вековне светиње које треба да постану албански споменици. Поред етничког чишћења 200.000 Срба и неалбанаца од 1999. године наовамо, сада је у току и све активније негирање и чишћење културног идентитета српског народа и наше Цркве и то на очиглед међународне заједнице, а са циљем потпуног брисања сваког трага српског постојања који се овде види на сваком кораку кроз векове,“ саопштила је епархија.

Ова псеудо-историјска тврдња Мухадрија, подсећају у епархији, није новијег порекла, већ је континуирано пласира, нарочито у последњих неколико деценија, више косовских албанских аутора који светиње СПЦ виде као највећу сметњу остварењу идеје етнички чистог албанског Kосова. „Иако ни овај, као ни један други историчар са Kосова не може да објасни чињеницу зашто су онда албански екстремисти тако немилосрдно уништавали цркве и манастире које присвајају, ломили крстове, ископавали хришћанске гробове, скрнавили распећа и иконе, ако су већ толико поносни на хришћанску традицију“, пише у саопштењу епархије. Непоштовање сопствених тзв. косовских закона и судских одлука зато је недавно била и једна од тема састанка на највишем нивоу између Београда и Приштине са председником САД, где су се сви потписници обавезали да ће поштовати верске слободе и права СПЦ, наводе из Епархије рашко призренске.

Истиче се да Епархија и цела СПЦ остају на чврстом ставу да се наше светиње на Kосову и Метохији морају не само физички заштитити од насиља и могућих терористичких напада, већ посебно и од све агресивнијих институционалних притисака и безакоња од косовских институција и нарочито од говора мржње који се шири преко појединих косовских медија.

„Наша Епархија је све време била активно окренута изградњи мира и дијалога и зато се и овом приликом обраћамо посебно младим косовским Албанцима да се будућност мора градити на толеранцији, упознавању и поштовању другог“, навела је у саопштењу Епархија рашко-призренска.

Тањуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име