, Image: 335003172, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Представљамо вам невероватне грађевине, које људи настањују већ неколико хиљада година.

За италијански град Матера изграђен у стенама у удаљеној јужној регији Базиликата се каже да је једино место на свету где људи могу да се похвале да и даље живе у истим кућама као и њихови предци пре 9.000 година.

Kандован, на северозападу Ирана, представља највећи град пећину на свету. Стар је најмање 800 година и данас пружа дом 168 породица у необичним кућама изграђеним у вулканским стенама.

Древне куће у Аверону у Француској датирају из XИИИ веку и препознатљиве су по томе што је сваки спрат већи од претходног.

Један од најстаријих стално насељених градова на свету јесте и Сана (Јемен).

На врху литица у Новом Мексику се налази Акомо Пуебло, за које се верује да најстарије насељено насеље у Северној Америци. Окупирали су га народ Акома од 1150. године, а данас у њему живи само 50 становника, без воде, струје и канализационог система

Kиркјубøаргарðур на Фарским острвима је најстарија насељена дрвена кућа на свету, која датира из XI века. Тренутно овде живи 17. генерација породице Патурсон, која овде живи од 1550. године.

Салтфорд Манор, камена кућа у британској реигији Сомерсет, је најстарија континуирано насељана приватна кућа у Енглеској. Изграђена је пре 1150. године, а продата је новим власницима 2010. године за невероватних 1.2 милиона фунти.

 

 

Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име