Много тога узимамо здраво за готово, па се и не питамо: „Kако је дошло до овога, ко је ово смислио?“

Kњиге

Иако се писало пре Рима, књиге какве данас познајемо, оне у тврдом повезу, настале су управо тамо. Биле су познате по називу цодеx, а назив се односио на тврде корице које штите садржај који се налази унутра. Иако су такве књиге настале још у И веку, у ширу употребу су ушле релативно споро и постале су стандард тек у ИВ.

Апартмани

Многи станови познатих Европљана и данас се посећују као туристичке атракције, па људи воле да посећују места где су живеле познате личности, за шта су добри примери Kоко Шанел и Сигмунд Фројд. Али, да ли сте знали да је концепт станова настао у старом Риму, као резултат раста становништва и велике урбанизације. Временом су тамошње архитекте почеле да граде све више зграде у којима су живеле различите породице у различитим стамбеним јединицама

Новине

Па, наравно, то нису новине какве данас познајемо, нису изгледале тако, а слике очигледно нису биле укључене. Ипак, Римљани су стално били обавештени о догађајима у царству, а свакодневне новине су уклесаване у камен плоче које су постављане на различита места. Наравно, треба имати у виду да с обзиром на степен писмености, већина грађана још увек није имала појма шта је написано. Ипак, остало је забележено да су прве новине изашле за време Цезарове владавине.

Пошта

С обзиром на величину Царства, које се простирало на три континента, требало је некако смислити и пронаћи начин да се најефикаснијом комуникацијом пренесу поруке до најудаљенијих крајева. Достава државних и приватних писама и порука била је у надлежности курирске службе Cursus Publicus, коју је основао цар Август и која је функционисала као прва поштанска служба у свету.

Зубни имплантати

Наравно, данас бисте им се смејали, али 100 година п.н.е. римски писац Целзус направио је водич за оралну медицину, у коме је навео како лечити губитак зуба, као и зубобољу. Налази археолога из 1998. године показују и како су се тадашњи становници бавили “стоматологијом“ у Риму. Наиме, у Француској су пронађени остаци људи из I или II века који су имали гвоздени имплантат, обликован баш као изгубљени зуб.

Kлима уређај

Па, није то био клима уређај какав данас познајемо, али Римљани су већ имали генијалан начин да се расхладе. Наиме, чувени аквадукти служили су не само за допремање воде за пиће, већ и за хлађење домова богатих Римљана. Наиме, вода би пролазила кроз цеви у зидовима и подовима римских кућа и тако хладила домове.

Шунка

Иако први докази сугеришу да су шунку измислили Kинези, Римљани су је открили и увели у живот Европљана. Разлози за то били су пре свега потреба за проналажењем хране која би могла да стоји данима у разним условима, а месо се солило и сушило. Мало по мало, тако су дошли до шунке, производа који данас сви радо конзумирамо у разним облицима.

 

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име