На средњи век се обично гледа као нам мрачан период. Ипак у тих десет векова су осмишљени и развијени бројни изуми који су утрли пут ка ренесанси и великом напретку на многим пољима. А ово су неки од најзначајнијих.

1. Инструменти за навигацију

Током средњег века направљен је велики искорак када су навигациони инструменти у питању. Међу најзначајније спадају крмено кормило – помогло да се бродовима лакше управља, затим латинско једро – омогућило пловидбу у смеру супротном од ветра, кобилица – чинила пловила стабилнијим и магнетни компас – омогућио прецизнију оријентацију. Сви ови изуми су учинили пловидбу на отвореном мору поузданијом и сигурнијом, а самим тим је трговина између далеких и удаљених места била могућа, као и истраживање нових путева и непознатих обала.

2. Штампа

Јохан Гутенберг се сматра оцем модерне штампе. Иако је већ постојало неколико значајних откића у штампарским техникама немачки златар је усавршио и развио систем покретних слова који је већ постојао од 8. века у Kини и Kореји, употребу ручне справе за ливење слова и умножавање неограниченог броја примерака. Побољшања која је применио су омогућила већу производњу и смањење трошкова, што је уз употребу папира писане документе учинило доступним много широј јавности. Ово се данас сматра прекретницом у другом миленијуму, и почетни тренутак развоја ренесансе, реформације, просветитељства и научне револуције.

3. Механички сат

Пре овог великог изума из средњег века, време се мерило уз помоћ разних инструмента као што су сунчани, пешчани и водени сатови. Након почетка 14. века, он је омогућио униформисано мерење времена и изменио начин квалификације рада и плаћања. Иако су први механички сатови били нетачни због трења механизама, током ренесансе су толико побољшани да су за сваким даном заостајали свега један минут.

4. Стаклени прозори

Иако стакло није изум средњег века, у овом периоду је почело да се употребљава у практичне сврхе захваљујући све већем броју стакларских радионица широм Европе. Једна од најважнијих новина била је стављање стакла на прозоре уместо непрозирних материјала, попут тканина или таписерија. Ово је омогућило „улазак“ природне светлости у домове и одржавање температуру унутар њих.

5. Оптички инструменти

Експанзију индустрије стакла пратио је и развој сочива. У средњовековној Европи, један монах је добио брилијантну идеју да причврсти пар конвексних сочива за оквир и тако створио прве наочаре у историји. Иако су у почетку биле доступне неколицини, на крају су постале популарне и знатно олакшале живот онима који имају проблема са видом. Током ренесансе, научна употреба сочива довела је до проналаска првих телескопа.

6. Лабораторијски инструменти

Арапи су били пионири у производњи онога што би смо данас назвали лабораторијским инструментима. Стварање апарата за дестилацију, мензура и других специјализованих делова омогућило је развој практичне хемије и производњу алкохола, парфема и других производа који би се могли користити у научне сврхе или у свакодневном животу.

 

 

 

Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име