Привилеговани јапански ратници су, носећи катане, вођени кодексом бушидо до смрти чували част.

Од детињства, ови неустрашиви ратници учени су самодисциплини, градећи осећај дужности. Одбацивали су материјална добра и било који облик страха – посебно онај од смрти.

У периоду од 1603. до 1867. године постали су владајућа војна класа и највиши друштвени сталеж у Јапану, на велику жалост непријатеља, јер су одважни самураји увек испред својих потреба и, чак, живота стављали част.

Част изнад свега

Сама реч самурај значи „онај који служи у име части“. Kолико је овај принцип био важан у животима самураја најбоље говори seppuku, добровољни чин или казна која подразумева да самураји који не прате доследно бушидо – „пут ратника“ – или падну у руке непријатељу изврше самоубиство.

Најпознатији облик овог ритуалног самоубиства подразумева да ратник оштрицом прободе стомак и помери је лево-десно. Након тога га други самурај га обезглављује јер би смрт у супротном била исувише болна.

Нису били само ратници

Самураје од осталих ратника широм света нису чинили другачијим само необичан оклоп и катана. Они су били политички активни и образовани, писали су поезију, правили су цветне аранжмане, добро познавали математику…

Нису користили само катане

Иако је „душа самураја у његовој катани“, они су најпре користили chokuto, тању и краћу верзију равних мачева које су касније употребљавали средњовековни ритери. Kако су технике израде мачева напредовале, користиле су се све кривљи мачеви – док се нису развиле катане.

Међутим, оне нису биле једино оружје које су самураји користили. Употребљавали су и дрвено оружје попут палица, предмете од ланаца, дугачак лук (Yumi), копља (Yari i Naginata)… Након развоја технологије, почели су да користе топове и пушку tanegashima.

Постојале су и самурајке

Иако су у то време жене у другим културама имале подређен положај и чекале да се њихови супрузи, очеви, синови и браћа врате из ратова, жене у Јапану биле су у другачијој ситуацији. Наиме, оне су имале политички утицај и биле део ове неустрашиве и елитне класе. Јапанке познате као Onna-bugeisha бориле су се раме уз раме с мушкарцима и пратиле исти кодекс понашања и животну филозофију.

Међутим, уместо катана, оне су углавном користиле нагинату, копље дугачко више од једног и по метра на чијем се врху налазио заобљен мач.

 

 

Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име