Влада републике Србије је 02. Априла донела одлуку којом се уводи полицијски час који траје од суботе 04. априла у 13 часова до понедељка 06. априла у 05. часова.

У вези са овом одлуком Владе Републике Србије поставило се питање на који начин ће СПЦ ускладити своје богослужбене активности са новим мерама.

Како чудо сазнаје, поглавар СПВ, Његова Светост патријарх српски, господин Иринеј, потписао је акт којим се богослужбена делатност СПЦ на подручју Архиепископије Београдско-Карловачке (АЕМ) усаглашава са новим мерама државних органа. Но, то не значи да ће служење св. Литургије бити суспендовано. Уместо тога, патријарх је 03.04. 2020. Потписао акт којим се свим свештеницима АЕМ  налаже да се јаве архијејским намесницима како би подигли формулар потврде о радном ангажовању који треба да попуне и понесу са собом при поласку у храм.

Свештеницима се даље налаже да служе литургију тако што ће један свештеник служити уз присуство појца који може бити неко друго од свештених лица. Ово се, налаже у циљу поштовања новодонешених мера о јавном окупљању, уз напомену да ће о даљим поступцима и евентуалним организационим изменама свештеници бити благовремено обавештени.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име