„Ове године нећемо прослављати Васкрс у селима и црквама, нити ћемо уживати у традиционалној јагњетини на ражњу у нашим двориштима. Ове године остаћемо код куће. Има ће времена за славље,“ рекао је у свом брифингу за штампу портпарол грчке Владе Стелиос Пецас.

Затим је, одговарајући на питања, портпарол Владе рекао: „Овогодишњи Васкрс биће другачији. Не као претходне године. Свештени  Синод Грчке цркве је у контакту с Владом. Прославићемо Васкрс гледајући Литургију у својим собама.“

„ Али ни један дан неће бити исти у наредним годинама ако изгубимо човека којег волимо због нашег нехаја. Остајемо код куће „, додао је.

Продужење рестриктивних мера на функционисање свих богослужних места, укључујући православне цркве, траје до 11. априла, најавила је министарка образовања Ники Керамевс у интервјуу на државној телевизији ЕРТ.  Она је додала да ће нова одлука бити донесена такође 11. априла, а то је дан ступања на снагу нове заједничке министарске одлуке донете јуче. Нова одлука предвиђа да ће богослужења током Светле недеље обављати „само свештеник и појац“ иза затворених врата.

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског превела Информативна служба СПЦ)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име